Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απαγορευτική η πρόωρη σύνταξη

Απαγορευτική η πρόωρη σύνταξη

epikourikes_syntaxeis.jpg

Οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το ποσόν της σύνταξης που αναλογεί στις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει και, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, θα λαμβάνουν επιπλέον και το ποσόν των 360 ευρώ.
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «κούρεμα» ΕΚΑΣ, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενοποίηση όλων των επικουρικών Ταμείων και νέα αυξημένα επιτόκια για την εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών, φέρνει το νέο Μνημόνιο.
Οι αλλαγές στο σκέλος των συντάξεων είναι σαρωτικές, αφού δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για χορήγηση συντάξεων πολύ κάτω από τα κατώτατα όρια, δηλαδή ύψους 200 ευρώ τον μήνα.
Επίσης, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης κατά μία πενταετία για τους φετινούς 50άρηδες με προοπτική το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας.
Γλιτώνουν τις αλλαγές μόνο εκείνοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νόμου.
Για τη θεμελίωση δικαιώματος χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η συμπλήρωση 15ετίας ή 4.500 ημερών ασφάλισης.
Παράλληλα, όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος από την 1η Ιουλίου του 2015 θα λαμβάνουν αρχικά το ποσόν της σύνταξης, το οποίο αναλογεί στις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει, και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους θα λαμβάνουν επιπλέον και το ποσόν των 360 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κρατική επιχορήγηση.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από την αλλαγή αυτή αναμένεται εξοικονόμηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για το 2015, 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016, και 28,5 εκατ. ευρώ για κάθε έτος από το 2017 και μετά.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η ένταξη στο ΕΤΕΑ των επικουρικών Ταμείων θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Επιπρόσθετα, αυξάνεται και το επιτόκιο, με το οποίο επιβαρύνονται όσοι υπάχθηκαν στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 5%.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκτούν το δικαίωμα -εάν κρίνουν ότι ο οφειλέτης διαθέτει τα απαραίτητα εισοδήματα- να προβούν σε μείωση του αριθμού των συμφωνηθέντων δόσεων εξόφλησης του χρέους του προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυξήσεις ορίων

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου, οι αλλαγές έχουν ως εξής:
● Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, από 1η Ιουλίου 2015 και μετά λαμβάνουν το οργανικό ποσόν της σύνταξής τους μέχρι το 67ο έτος. Μετά, εάν αυτό είναι μικρότερο από το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο όριο, τότε λαμβάνουν και το ποσόν που αναλογεί στο κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συνταξιούχοι όμως των οποίων το οργανικό ποσόν είναι μεγαλύτερο δεν λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη. Ουσιαστικά επηρεάζονται όσοι βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, αφού το οργανικό τους ποσόν μπορεί να κυμαίνεται κοντά στα 200 ευρώ. Εως τώρα τα Ταμεία έβαζαν αυτόματα την αύξηση που αναλογεί μέχρι τα όρια της κατώτατης σύνταξης (π.χ. ΙΚΑ 486 ευρώ, ΟΑΕΕ 417 ευρώ). Με βάση τη νέα διάταξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν μόνο το οργανικό κομμάτι της σύνταξής τους, δηλαδή έως το 67ο έτος της ηλικίας τους θα περιοριστούν σε συντάξεις πείνας της τάξεως των περίπου 200 ευρώ.
● Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. Η αύξηση γίνεται έτσι ώστε από 1.1.2022 και μετά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη με 15ετία (4.500 ένσημα) ή τα 62 έτη με 40ετία (12.000 ένσημα). Επίσης, προστίθεται και όριο μειωμένης σύνταξης τα 62 έτη με 15ετία (4.500 ένσημα). Εξαιρούνται όσοι υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, τέκνων. Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν θίγονται. Στην περίπτωση που από την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου δεν προβλέπεται όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τότε τίθεται ως τέτοιο το 58ο έτος για τις περιπτώσεις της 35αετίας και το 55ο έτος για κάθε άλλη περίπτωση. Για κάθε έτος λήψης σύνταξης, πριν από τα γενικά όρια, επιβάλλεται ποινή χορήγησης σύνταξης κατά 16% μειωμένης.
● Παγώνουν τα κατώτατα όρια σύνταξης στα επίπεδα της 31ης Ιουλίου 2015, μέχρι το τέλος του 2021. Στον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010), ξεκαθαρίζεται ότι ο διπλός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, από 1η Ιανουαρίου 2015 αφορά όσους έχουν υπαχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση έως και 31/12/2010 και συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας από 1η Ιανουαρίου 2015. Η τροποποιούμενη διάταξη έλεγε ότι ο νέος, διπλός τρόπος υπολογισμού (ένα σκέλος με το παλαιό σύστημα και ένα σκέλος με τη βασική και αναλογική) αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την αρχή του 2015.
● Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχής γενομένης με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016. Το μέτρο αυτό επηρεάζει αρχικά περίπου 60.000 άτομα.
● Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλοι οι φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καθώς και το επικουρικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είχαν εξαιρεθεί έως τώρα.
● Αυξάνεται στο 5% από 3% το επιτόκιο της τελευταίας ρύθμισης για τις ασφαλιστικές οφειλές, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να μειώσουν τον αριθμό των καταβαλλόμενων δόσεων που έχουν συμφωνηθεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει επάρκεια να αποπληρώσει νωρίτερα την οφειλή του.
● Καταργούνται οι ειδικοί φόροι, τέλη και εισφορές που αφορούν τους συμβολαιογράφους και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (κράτηση υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: