Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού

Κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού

diloseis.jpg

ΑποδείξειςΗ απόκλιση στα έσοδα έφτασε τα 4 δισ. ευρώ
Μαύρα μαντάτα για την ομαλή υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού έρχονται από το μέτωπο των εσόδων, τα οποία στο επτάμηνο του έτους εμφάνισαν εικόνα κατάρρευσης.
Βασικότεροι παράγοντες αποτελούν η καθυστέρηση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απόκλιση στα έσοδα έφτασε τα 4 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι υπάρχει πλεόνασμα-μαμούθ
Οι επικείμενες εκλογές αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω τη ροή εισπράξεων λόγω της απορρύθμισης που παρατηρείται κατά τις προεκλογικές περιόδους
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 3,712 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,279 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,988 δισ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) ανήλθε σε 26,874 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,942 δισ. ευρώ ή 12,8% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ανήλθαν σε 24,839 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,097 δισ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου.
Στην πρέσα μπήκαν και οι δαπάνες του προϋπολογισμού, οι οποίες ανήλθαν στα 27,714 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,477 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (32,191 δισ. ευρώ).

* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: