Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία

tsakalotos-630.jpg

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΜέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων, και νέα συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου – Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των θεσμών, προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των κόκκινων δανείων, περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα.
Για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις στα περισσότερα ζητήματα κινούνται με διαδικασίες «fast track», παρά τα «αγκάθια» σε εργασιακό, κόκκινα δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές με τους δανειστές και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δεύτερο δάνειο-γέφυρα.
Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, άφησε πάντως να εννοηθεί σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών ότι κάποια θέματα δεν έχουν κλείσει, σημειώνοντας με νόημα ότι «δώσαμε την πρότασή μας, η οποία είναι μεν στο πνεύμα της αρχικής συζήτησης, αλλά έχουν αλλάξει πολλά από τότε».
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με λύση «πακέτο», η οποία θα αφορά στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος πρόκειται να τροποποιηθεί σημαντικά.
Η λύση θα βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη νέαανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως προς τα ποσά που θα απαιτηθούν (5-10 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις), τον χρόνο (πιθανότατα τέλος Δεκεμβρίου) και τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα γίνει -TXΣ ή απευθείας από τον ESM, με το πρώτο σενάριο να είναι το επιθυμητό.
Συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου
Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο μνημόνιο να ψηφιστεί στη Βουλή μετά τον Δεκαπενταύγουστο ώστε η Αθήνα θα μπορέσει να πάρει τα 25 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου με τα οποία στις 20 του μήνα θα πληρώσει το «ακούρευτο» ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 3,188 δισ. ευρώ και τόκους 500 εκατ. ευρώ.
Από τα υπόλοιπα λεφτά ένα πρώτο ποσό που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες και για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, 5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, ενώ με τα 7,16 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν στο ταμείο θα εξοφληθεί το πρώτο δάνειο-γέφυρα.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν το κείμενο με τα μέτρα και τους στόχους του νέου Μνημονίου προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο μέσα στον Δεκαπενταύγουστο για να προλάβει στη συνέχεια να περάσει και από τα ξένα Κοινοβούλια.
Εφόσον κάποια κράτη-μέλη χρειαστεί να εγκρίνουν νωρίτερα το νέο Μνημόνιο, πριν αυτό ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε η ψήφος τους θα είναι ένα «ναι» που θα έχει ισχύ μόνον αν αυτό το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής περάσει επιτυχώς και από τη δική μας ολομέλεια.
Σε αυτήν την περίπτωση ανήκει η φινλανδική Βουλή, που θα συνέλθει στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εγκρίνει την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: