Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Σε βαριά ύφεση η Ρωσία στη σκιά της αστάθειας σε Κίνα και Ελλάδα

Σε βαριά ύφεση η Ρωσία στη σκιά της αστάθειας σε Κίνα και Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 11/08/2015 - 11:00
Τελευταία δημοσίευση: 12:12Οικονομία
Σε βαριά ύφεση η Ρωσία στη σκιά της αστάθειας σε Κίνα και Ελλάδα
Σε ύφεση πέφτει η ρώσικη οικονομία στη σκιά της επιβράδυνσης στην Κίνα και μαζί με το ελληνικό πρόβλημα αναδεικνύεται ο βαθμός επέκτασης της αστάθειας διεθνώς στο σύστημα μετά και τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο.
Η ρώσικη οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,65 κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε έξι χρόνια, βουλιάζοντας στην ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2009 και το κραχ του 2007-8.
Το ποσοστό αυτό προκύπτει μετά και την υποχώρηση κατά 2,2% του ρώσικου ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η υποχώρηση στις καταναλωτικές δαπάνες βάθυνε το δεύτερο τρίμηνο με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνεται κατά 9,4% τον Ιούνιο. Η ανάπτυξη στον τομέα της βιομηχανίας, η οποία παρέμενε στάσιμη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, μειώθηκε επίσης κατά περίπου 5% κατά το δεύτερο τρίμηνο.
«Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών παραμένει πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ανάκαμψη», δήλωσε η Λίζα Ερμολένκο, αναλύτρια στην Capital Economics.
Οι φόβοι ότι αυτή η συμπίεση μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη συστημική κρίση ενισχύονται  από την υποχώρηση της ισοτιμίας ανάμεσα στο ρούβλι και το δολάριο που μπορεί να σταθεροποιήθηκε την άνοιξη μετά από μια απότομη πτώση αλλά μετά ξανά υποχώρησε αυξάνοντας εκ νέου τις ανησυχίες.
«Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή κρίση που έχει βιώσει η Ρωσία, ακόμα κι αν τη συγκρίνουμε με το 1998 και το 2008… και δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα», δήλωσε η Αϊρίν Σβάκμαν, διευθύντρια στη McKinsey στη Μόσχα. «Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ο αδύναμος κρίκος».
Δείτε επισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: