Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ: Πλαστές απαλλαγές «χάρισε» η κυβέρνηση Σαμαρά σε ΑμΕΑ και ανέργους

ΕΝΦΙΑ: Πλαστές απαλλαγές «χάρισε» η κυβέρνηση Σαμαρά σε ΑμΕΑ και ανέργους

ΕΝΦΙΑ: Πλαστές απαλλαγές «χάρισε» η κυβέρνηση Σαμαρά σε ΑμΕΑ και ανέργους
Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί άνεργοι, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, έχασαν πέρυσι το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)!
Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης
Αιτία το γεγονός ότι, η τότε συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που ελήφθη υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εισοδήματα τα οποία ήταν έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα.
Μεταξύ αυτών, οι αποζημιώσεις απολύσεων (!), καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται, καν, σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%!
Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, που ελήφθη υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, συνυπολογίστηκε επίσης και το ΕΚΑΣ!
«Μαγειρεμένο» άθροισμα
Όλα αυτά τα ποσά προστέθηκαν στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων, τα οποία υπόκειντο κανονικά σε φόρο ή φορολογούνταν αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια ή τα κέρδη από επιχειρήσεις, στους τόκους καταθέσεων κ.λπ.
Στη συνέχεια στο άθροισμα όλων αυτών των εισοδημάτων προστέθηκε και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος, λόγω υψηλών τεκμηρίων! Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» φούσκωσαν υπέρμετρα με τεχνητό τρόπο και ξεπέρασαν τα σχετικά χαμηλά όρια εισοδήματος, που είχαν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να χρεωθούν αδίκως με ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είχαν πληγεί από τα μνημόνια της περιόδου 2010-2014.
Το «yes» στην τρόικα
Κανονικά, οι πολίτες αυτοί θα έπρεπε, με βάση την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, να είχαν απαλλαγεί μερικώς ή και ολικώς από τον ΕΝΦΙΑ. Όμως η εμμονή της τότε συγκυβέρνησης στην πιστή τήρηση των εντολών της τρόικας, για σημαντικό περιορισμό των δικαιούχων των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, ώστε τα έσοδα που θα βεβαιώνονταν να μην πέσουν κάτω από τα 3,3 δισ. ευρώ, οδήγησε στη δόλια αυτή μεθόδευση σε βάρος των φτωχών συμπολιτών μας.
Η άδικη αντιμετώπιση των πολιτών αυτών από την τότε συγκυβέρνηση αποτυπώθηκε, τον Οκτώβριο του 2014, σε μια απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κυρίας Αικατερίνης Σαββαϊδου με την οποία καθορίστηκε η «διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων επί του ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα για το έτος 2014». Η απόφαση της κυρίας Σαββαϊδου εκδόθηκε προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν ότι:
1. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος, και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
2. Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα, κατά ποσοστά 80% και άνω, θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Σωστός υπολογισμός
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα διευκρινίζονταν στο άρθρο 2 της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, για να προσδιοριστεί το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» κάθε φορολογούμενου για το έτος 2013, ώστε στη συνέχεια να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι ή όχι δικαιούχος απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όφειλαν να αθροίζουν:
Α. Όλα τα ποσά των καθαρών εισοδημάτων που αναγράφηκαν στον πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης του 2014, δηλαδή όλα τα καθαρά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ. που είχαν δηλωθεί για το 2013
Β. Όλα τα ποσά που δηλώθηκαν στις παραγράφους 3 έως 10 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης του 2014, δηλαδή:
  • Τα απαλλασσόμενα από το φόρο ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο ποσά εισοδημάτων τα οποία υπήχθησαν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Τα ποσά αυτά ήταν το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των μερικώς τυφλών και των προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι με κινητική αναπηρία άνω του 80%), τα κέρδη από την πώληση μετοχών, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από ανώνυμες εταιρίες και τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, οι τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες, οι τόκοι ομολόγων και τα ρέπος.
  • Τα ποσά τα οποία απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο και ταυτόχρονα απαλλάχθηκαν κι από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Δηλαδή συνυπολογίστηκαν και όλα τα ποσά των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ κατά το έτος 2013, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των ολικώς τυφλών ή των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Και επίσης οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου!
  • Τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ το 2013.
  • Τα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) τα οποία καταβλήθηκαν το 2013.
Ξεπερνούσε τα όρια
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, με την απόφαση της κυρίας Σαββαϊδου ορίστηκε ότι, στο άθροισμα όλων αυτών των ποσών που προαναφέρθηκαν, έπρεπε να προστίθεται, στη συνέχεια, και η τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος η οποία προέκυπτε σε περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του φορολογούμενου ήταν μικρότερο από αυτό που προσδιόριζαν τα τεκμήρια διαβίωσης (οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) για τα σπίτια και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία ο πολίτης χρησιμοποίησε!
Όπως γίνεται αντιληπτό με βάση τα παραπάνω, το «συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα» κάθε φορολογούμενου, το οποίο συγκρίθηκε πέρυσι με τα εισοδηματικά όρια τα οποία προβλέπονταν για την χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, ήταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο πολύ φουσκωμένο, ώστε ξεπερνούσε τα όρια αυτά.
Και έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, που ήταν στην πραγματικότητα οικονομικά εξαθλιωμένοι, έχασαν τις απαλλαγές!
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2015.

Σχέδια τροποποίησης του ΕΝΦΙΑ, προς άρση αδικιών


Σχέδια τροποποίησης του ΕΝΦΙΑ, προς άρση αδικιών
Την ύπαρξη σχεδίου τροποποίησης των διατάξεων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το οποίο προβλέπει την επέκταση της επιβολής του φόρου αυτού και στην ακίνητη περιουσία που έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό επιβεβαίωσε χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελαρίδης στη διάρκεια εκδήλωσης ανοικτής συζήτησης για τη φορολόγηση των ακινήτων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος επίσης μετείχε στην εκδήλωση, επεσήμανε την ανάγκη να πληρώνουν όλοι αναλογα με τις δυνάμεις τους ενώ τόνισε ότι οι νόμιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το περιουσιολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο παταξης της φοροδιαφυγής και όχι επιβολής φορολογίας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
* Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης από τη Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου περιουσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα φορολογίας των ακινήτων.
* Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Νάντια Βαλαβάνη τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αφορολόγητου ορίου για τις μικρές περιουσίες, συνέστησε προσοχή στον τρόπο μείωσης των αντικειμενικών αξιών, καθώς – όπως διευκρίνισε - δεν υπάρχουν δεδομένα από συναλλαγές ώστε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι πραγματικές τιμές και επεσήμανε τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα να ανατραπούν ευνοικές ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
* Ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Χάρης Θεοχάρης πρότεινε ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας να λογίζεται ως προκαταβολή για το φόρο μεταβίβασης και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
* Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γρηγόρης Λιονής ανέφερε ότι το φορολογικό πλαίσιο επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των μεγάλων ομίλων στους οποίους ανήκουν οι μεγάλες περιουσίες και φοροαπαλάσσονται με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μικροιδιοκτήτες.
* Η κα Κατερίνα Βαμβακούση από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» τόνισε ότι η φορολογία πρέπει να επιβάλλεται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και ζήτησε να θεσμθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
* Ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος τόνισε ότι τα έσοδα του κράτους πρέπει να προσαρμόζονται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Χαρακτήρισε δε παράλογο, αντιαναπτυξιακό και ανήθικο τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε την κατάργησή του.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. παρουσίασαν τις ακόλουθες προτάσεις:
-Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τις εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσης γης που κατέχουν οι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι.
-Θέσπιση ελάχιστης χρέωσης 10 ευρώ για κάθε δηλούμενο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, δηλαδή ανά γραμμή στο Ε9, επί κάθε είδους ακινήτου των πινάκων 1 και 2 (αστικού, αγροτικού, κτίσματος κλπ).
-Κατάργηση του συμληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
-Mειώσεις στις αντικειμενικές των ακινήτων και βελτιωτικές παρεμβάσεις στους συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας.

«Ραβασάκια» ΕΝΦΙΑ σε 6 εκατ. φορολογούμενους μέσω TAXISNET μετά τις εκλογές

«Ραβασάκια» ΕΝΦΙΑ σε 6 εκατ. φορολογούμενους μέσω TAXISNET μετά τις εκλογές
Σχέδια για νέο ΣΔΟΕ και για τέλος στις προσελεύσεις του κοινού στις ΔΟΥ από το 2016 αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εφοριακών.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Μετά τις εκλογές, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στους λογαριασμούς που τηρούν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι στο σύστημα TAXISNET τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), για το τρέχον έτος. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, τώρα που ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος "θα έχει πολύ μικρές αλλαγές από το 2014". Με βάση τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι στη διάθεση των φορολογουμένων από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να μπορούν να εξοφλούν τις δόσεις τους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016.
Σημειώνεται ότι ο φόρος μπορεί να πληρωθεί και με πιστωτική κάρτα σε έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα, είτε για το σύνολο του φόρου ή για κάθε μία από τις 5 μηνιαίες δόσεις.
Στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Περιουσιολογίου τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε αυτά που ορίζει ο νόμος και πάνω σε αυτά δουλεύουμε». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα στο 2016, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, θα κάνουμε μία καταγραφή του Περουσιολογίου».
Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιστροφών φόρων σε ιδιώτες, ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει εντολή να παγώσουν οι επιστροφές φόρου, απλώς πολλές φορές καθυστερούν «λόγω έλλειψης προσωπικού» κι ότι «υπάρχει διαδικασία που πρέπει να τηρείται». Επεσήμανε πάντως ότι «το σύστημα πρέπει να γίνει πιο αυτοματοποιημένο», διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός, όμως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αλεξιάδης είχε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΥΟ (ΠΟΕ-ΔΟΥ) κατά την οποία τόνισε στους εκπροσώπους των εφοριακών ότι:
• Για να μην παραγραφούν χιλιάδες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις στο τέλος Δεκεμβρίου, μέχρι τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί αν θα δοθεί νέα χρονική παράταση της παραγραφής ή εάν θα επιλεγούν οι πιο σημαντικές προς έλεγχο με risk analysis.

• Οι ΔΟΥ μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό. Όποτε απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ αυτή θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο.

• Από τον Οκτώβριο έρχονται αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και περιμένει προτάσεις από την ΠΟΕ-ΔΟΥ για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου Οικονομικών, τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, την απλοποίηση της φορολογικής διαδικασίας κλπ.

• Για τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας είπε ότι θα ενισχυθεί, θα μεταφερθούν επιπλέον αρμοδιότητες και θα λειοτυργούν κτηματικές υπηρεσίες σε κάθε νομό.

• Με παρεμβάσεις του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε την περιφρούρηση των συνεργείων ελέγχων. Υπήρξε ανταπόκριση, ακόμη και στα νησιά που είναι οξυμένο το θέμα των προσφύγων. Προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενός «Τειρεσία» όσων δεν συνεργάζονται στη διαδικασία του ελέγχου και δυστροπούν. Στα πλαίσια αυτά βγήκε και σχετική εγκύκλιος για την καταγραφή συμβάντων μη συνεργάσιμων ελεγχόμενων.

Σε ό,τι αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι είναι υπηρεσιακός υπουργός και οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο 4336/2015 που ψηφίσθηκε, όμως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού κατά την προεκλογική περίοδο. Θα ζητηθεί παράταση και θα συμπληρωθούν μόνο τα απογραφικά με την προτίμηση παραμονής ή όχι.

Δήλωσε επίσης, σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΕ-ΔΟΥ, ότι:

• Προς το παρόν το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο του ΣΔΟΕ θα είναι το οικονομικό έγκλημα, όπλα, ναρκωτικά, διαχειριστικοί έλεγχοι, θέματα απάτης, τήρηση Κοινοτικής νομοθεσίας. Προβλέπεται να ενισχυθεί με προσωπικό και εργαλεία, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων σωμάτων, δεν καταργούνται οι οργανικές του θέσεις, μεταφέρονται 500 υπάλληλοι από το ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.Δ.Ε.

• Έμπειρο προσωπικό θα φύγει από το ΣΔΟΕ και έμπειρο θα παραμείνει. Δεν θα χάσουν τίποτα οι έμπειροι ελεγκτές και δεν καθιερώνονται οι πιστοποιημένοι. Τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι κομματικά, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η δήλωση προτίμησης και περιμένει προτάσεις από την ΠΟΕ ΔΟΥ για τα κριτήρια και τη διαδικασία.

• Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, Αν. ΥΠΟΙΚ, Υπ. Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίσουν από ποια υπηρεσία, ΣΔΟΕ ή ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες. Οι λίστες θα πάνε πακέτο δεν θα διαμοιρασθούν.

• Προέτρεψε να μην υπάρχει καμία ανησυχία για το ΣΔΟΕ, και ανέφερε: «να μην εκπλαγείτε αν ακόμη έχουν και καλύτερες αμοιβές, όσοι παραμείνουν».

• Μετά από διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο δεσμεύθηκε να αυξηθούν τα οδοιπορικά και από τη μείωση της φοροδιαφυγής και των δαπανών θα εξοικονομηθούν χρήματα και θα υπάρχει ανταμοιβή για την συμβολή του κλάδου στην σημαντική αύξηση των εσόδων μέσω του Φ.Π.Α. που επιτεύχθηκε το διάστημα του καλοκαιριού με προτεραιότητα τους νέους συναδέλφους.

• Εξετάζει τη δημιουργία μιας διεύθυνσης προσωπικού, ίσως με δύο τμήματα, όπως και παλιά.
Η αναλογία ένας προς ένας που ίσχυσε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα σε ΣΔΟΕ, Δημόσια Περιουσία και ΓΓΔΕ στην επικοινωνία προσωπικού, δεν ισχύει νομοθετικά.

• Η πρότασή του για τη ΓΓΔΕ θα είναι εντός Δημοσίου, με νέα δομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: