Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Σε εφαρμογή το "καταθεσιολόγιο" για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σε εφαρμογή το "καταθεσιολόγιο" για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σε εφαρμογή το "καταθεσιολόγιο" για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Στην ενεργοποίηση ενός σημαντικού μέτρου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων προχώρησε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, 2 περίπου χρόνια μετά την ψήφισή του από τη Βουλή!
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης 
Με μια απλή υπογραφή του κ. Αλεξιάδη σε ένα κείμενο υπουργικής απόφασης που εκκρεμούσε εδώ και πολύ καιρό αλλά … μυστηριωδώς παρέμενε χαντακωμένο στα «συρτάρια» των υπουργών Οικονομικών των «μνημονιακών» κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, λύνονται τα χέρια εκατοντάδων εφοριακών και λοιπών υπαλλήλων ελεγκτικών αρχών οι οποίοι ασχολούνται με μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων. Οι ελεγκτές θα μπορούν πλέον να έχουν αυτόματη πρόσβαση στα στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων φορολογουμένων κατά την τελευταία δεκαετία.Θα μπορούν δηλαδή να βλέπουν όλες τις αναλήψεις και τις καταθέσεις ποσών που έγιναν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς τα τελευταία 10 χρόνια.

Με την απόφαση που «ξεμπλόκαρε» ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το περίφημο «καταθεσιολόγιο», το νέο ηλεκτρονικό σύστημα άμεσης διαβίβασης και διεκπεραίωσης αιτημάτων των φορολογικών και δικαστικών αρχών για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα. Η λειτουργία του συστήματος αυτού προβλέπεται από το άρθρο 62 του ν. 4170/2013, ο οποίος είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούλιο του 2013. Όμως σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 62 του συγκεκριμένου νόμου, για να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα αυτό θα έπρεπε να εκδοθεί και να υπογραφεί απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών που θα ρύθμιζε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του. Η απόφαση αυτή υπογράφηκε τελικά στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, από τον πρώην συνδικαλιστική εφοριακό και νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, 2 χρόνια και 2 μήνες από τη δημοσίευση του ν. 4170/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την υπογραφή του κ. Αλεξιάδη στην συγκεκριμένη απόφαση, παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε φορείς του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των κινήσεων τωγν τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, κατά την τελευταία δεκαετία. Ουσιαστικά ενεργοποιείται πλήρως το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ.&Λ.Π.), στο οποίο όλες οι τράπεζες, τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν να εισφέρουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς καταθέσεων, πληρωμών και δανείων των πελατών τους.
Στόχος της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες όλα τα αιτήματα παροχής πληροφοριών για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Μέσω του συστήματος αυτού θα διακινούνται ηλεκτρονικά πληροφορίες και στοιχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περιπτώσεις που με βάση την κείμενη νομοθεσία απαιτείται η άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των παραπάνω αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου. Όλες οι παραπάνω ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν δικαίωμα αυτοματοποιημένης πρόσβασης στο σύστημα αυτό για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται προς διευκόλυνση των ελέγχων που πραγματοποιούν για διάφορα οικονομικά εγκλήματα.
Τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών υποχρεούνται να παράσχουν μέσω του συστήματος αυτούς όλες τις ζητούμενες πληροφορίες.

Η πρόσβαση των φορολογικών αρχών και λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π. θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.). Αντίστοιχα, ως κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας των υπόχρεων προσώπων με τη Γ.Γ.Π.Σ. για τις ανάγκες του παρόντος, ορίζεται η διατραπεζική εταιρεία «Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας Α.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: