Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΚΤ ζητάει νέα στοιχεία για την αξιολόγηση των τραπεζών της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ ζητάει νέα στοιχεία για την αξιολόγηση των τραπεζών της Ευρωζώνης

Πρώτη καταχώρηση: 31/08/2015 - 18:15
Τελευταία δημοσίευση: 31/08/2015 18:15Οικονομία
Η ΕΚΤ ζητάει νέα στοιχεία για την αξιολόγηση των τραπεζών της Ευρωζώνης
Νέα στοιχεία για την αξιολόγηση της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης και της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαζητά η ΕΚΤ με οδηγία που τροποποιεί τους κανόνες για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτική της. Παράλληλα, με την ίδια οδηγία (ECB/2015/27), προβλέπεται η διεύρυνση των τίτλων που κάνει δεκτούς η ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, επιτρέποντας να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό και «μη διαπραγματεύσιμοι τίτλοι χρέους που βασίζονται σε επιλέξιμες πιστωτικές απαιτήσεις».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να δίνουν τριμηνιαία στοιχεία για τους συντελεστές κεφαλαίων, μόχλευσης και ρευστότητάς τους σε ατομική και ενοποιημένη βάση, σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις. Στην αξιολόγησή της για την ευρωστία των τραπεζών, η ΕΚΤ μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες αυτές ή πληροφορίες συγκρίσιμου επιπέδου.
Όσον αφορά στους νέους τίτλους που μπορεί να επιλεγούν ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, η οδηγία αφορά στους τίτλους που: α) στηρίζονται σε πιστωτικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι επιλέξιμες ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα σε ατομική βάση, β) έχουν διπλή αναφορά, δηλαδή στο πιστωτικό ίδρυμα που είναι η πηγή των πιστωτικών απαιτήσεων και στις ίδιες τις υποκείμενες πιστωτικές απαιτήσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: