Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Άδεια τα κρατικά ταμεία την επομένη μέρα των εκλογών

Άδεια τα κρατικά ταμεία την επομένη μέρα των εκλογών

Τρύπα «μαμούθ» 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του 8μηνου. Πάνω από 5 δις. ευρώ τον μήνα θα πρέπει να εισπράττει το δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.
adeia-ta-kratika-tameia-tin-epomeni-mera-twn-eklogwn
 
Γίνεται το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει εκτιναχτεί στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ παρά το γεγονός ότι η υστέρηση στα έσοδα –κατά κύριο λόγο στα φορολογικά- υπερβαίνει πλέον τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ; Γίνεται είναι η απάντηση αν το δημόσιο εξακολουθεί να μην πληρώνει παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα βυθίζοντας σε οικονομικό χάος όσους συναλλάσσονται μαζί του.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο, δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο που θα αναλάβει –καλώς εχόντων των πραγμάτων- από την επόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν τεράστιο πονοκέφαλο. Παρά την αναθεώρηση του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2015 –εκεί που ήταν να εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ τώρα καλούμαστε να κλείσουμε τη χρονιά με έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ- τα οικονομικά αποτελέσματα είναι τέτοια που να δημιουργούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό ακόμη και αυτό το μικρό αρνητικό αποτέλεσμα.
Ο λόγος; Τον Αύγουστο εισπράχθηκε –ύστερα από παράταση ενός μήνα- η 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό ήταν προγραμματισμένο να συμβεί τον Ιούλιο. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι τον Αύγουστο μπήκε στα ταμεία ένα πολύ μεγάλο έσοδο το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο, τα έσοδα συνέχισαν να αποκλίνουν έναντι των στόχων. Περί τα 210 εκατομμύρια ευρώ ήταν το άνοιγμα στα έσοδα του Αυγούστου με αποτέλεσμα η συνολική υστέρηση των καθαρών εσόδων να έχει φτάσει πλέον στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε στάση πληρωμών το Δημόσιο

Πώς καλύφθηκε –ταμειακά- μέχρι τώρα αυτό το πολύ μεγάλο έλλειμμα στα έσοδα; Πώς ανακοινώθηκε χθες πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο 8μηνο; Με την «στάση πληρωμών». Το δημόσιο έπρεπε να έχει πληρώσει στο 8μηνο 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που έχει πληρώσει. Μόνο τον Αύγουστο, άφησε απλήρωτες επιπλέον υποχρεώσεις περίπου 270 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς  τα ταμειακά προβλήματα δεν έχουν λυθεί παρά το γεγονός ότι υπεγράφη η συμφωνία.
Τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μήνες ή πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα. 
Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο τετράμηνο –Σεπτέμβριος Δεκέμβριος- το οποίο είναι γεμάτο από υποχρεώσεις. Με την υπερσυσσώρευση φορολογικών βαρών –μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των ειδοποιητηρίων που θα αποσταλούν(ΕΝΦΙΑ, υπόλοιπες δόσεις φόρων εισοδήματος, κλπ) ενώ τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μήνες ή πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.
Με τον πήχη να ανεβαίνει τόσο ψηλά, με το δημόσιο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, με την ύφεση να έχει επιστρέψει στην οικονομία και τα capital controls να παραμένουν ενεργά, είναι αμφίβολο κατά πόσο ένας τόσο «σκληρός» στόχος θα μπορέσει να επιτευχθεί. Η όποια αστοχία όμως, θα «κοστίσει» καθώς το όποιο άνοιγμα κατά τη φετινή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, θα μεταφερθεί ως επιπλέον βάρος στο επόμενο έτος κάτι που σημαίνει απειλή και νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: