Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Κάτω οι καταθέσεις των νοικοκυριών, πάνω των επιχειρήσεων

Κάτω οι καταθέσεις των νοικοκυριών, πάνω των επιχειρήσεων

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών εξακολούθησαν την πτωτική πορεία και τον Αύγουστο, η πτώση όμως υπερκαλύφθηκε από τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.
tte-mikri-auksisi-twn-katathesewn-meta-apo-10-mines
 
Ύστερα από 10 διαδοχικούς μήνες υποχώρησης στο υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων, ήρθε, τον Αύγουστο η ανάκαμψη έστω και με τον «εξαναγκασμό» των capital controls. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ανήλθαν στα 121,138 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας έστω και ισχνή αύξηση της τάξεως των 305 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών εξακολούθησαν την πτωτική πορεία και τον Αύγουστο για να διαμορφωθούν στα 101,879 δισεκατομμύρια ευρώ από 102,924 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο. Αυτή η πτώση όμως της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ υπερκαλύφθηκε από τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων οι οποίες βρέθηκαν στο τέλος Αυγούστου με 13,754 δισεκατομμύρια ευρώ από 12,624 δις. ευρώ τον Ιούλιο.
Χαρακτηριστικό του Αυγούστου και η συνεχιζόμενη μείωση με ταχύτατο ρυθμό στις προθεσμιακές καταθέσεις οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα 45,387 δις. ευρώ από 47,82 δις. ευρώ. Προφανώς όποια προθεσμιακή κατάθεση έληγε μέσα στα capital controls τα νοικοκυριά δεν την ανανέωναν λόγω και των μέτρων που προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα capital controls. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: