Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Άλμα του ευρώ μετά την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ στα επιτόκια

Άλμα του ευρώ μετά την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ στα επιτόκια

Πρώτη καταχώρηση: 18/09/2015 - 12:46
Τελευταία δημοσίευση: 13:09Οικονομία
Άλμα του ευρώ μετά την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ στα επιτόκια
Το ευρώ σημειώνει άνοδο πάνω από 1% έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της και να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Το ευρώ εκτινάχθηκε χθες το βράδυ στα 1,1441 δολάρια και πριν από λίγο η ισοτιμία του διαμορφωνόταν οριακά υψηλότερα από το επίπεδο αυτό.
Οι προβλέψεις ήταν μοιρασμένες σχετικά με το αν η Fed θα προχωρούσε χθες στην αύξηση των επιτοκίων της, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Η απόφαση της Fed προκάλεσε υποχώρηση του δολαρίου ευρύτερα, αν και η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας περιορισμένης αύξησης των επιτοκίων αργότερα στο έτος. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν, μετά από μία πιο περιορισμένη υποτίμηση χθες το βράδυ.
Παρά τις κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι το εξωτερικό περιβάλλον είναι λιγότερο βέβαιο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις μπορεί να περιορίσουν κάπως την οικονομική δραστηριότητα και είναι πιθανόν να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Fed.
Αρκετοί πόνταραν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, μετά έλεγαν το Σεπτέμβριο.. και τώρα το πανε παραπέρα λένε για Δεκέμβριο. Πόσο θα περιμένουν;
Οι 13 από τους 17 αξιωματούχους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που χαράσσουν την πολιτική της, αναμένουν αύξηση των επιτοκίων το 2015, ενώ στη συνεδρίαση του Ιουνίου ήταν 15 αυτοί που προέβλεπαν μία αύξηση εντός του έτους.
«Με τη συντριπτική πλειονότητα της Federal Open Market Committee (σ.σ.: που λαμβάνει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής) να αναμένει αύξηση φέτος και την εγχώρια οικονομία να διατηρεί τη δυναμική της, εμμένουμε στην άποψή μας για μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο», ανέφεραν αναλυτές της Rabobank σε σημείωμα στους πελάτες τους, προσθέτοντας: «Αν και η Γέλεν δήλωσε ότι ο Οκτώβριος είναι πιθανός (χρόνος για αύξηση των επιτοκίων), αμφιβάλλουμε ότι τα οικονομικά στοιχεία θα είναι επαρκή έως τότε για μία αύξηση».
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: