Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η εφορία μου χρωστάει λεφτά – Πότε θα τα πάρω; (εδω παει αυτό που λένε του αγίου .... ανήμερα)

Η εφορία μου χρωστάει λεφτά – Πότε θα τα πάρω;

Η εφορία μου χρωστάει λεφτά – Πότε θα τα πάρω;
Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Όσοι έχουν απομείνει –εκτιμάται ότι πλέον δεν ξεπερνούν τις 50.000- έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους προκειμένου να στείλουν το ηλεκτρονικό έντυπο μέσα στην προθεσμία ώστε να αποφύγουν την επιβολή του αυτοτελούς προστίμου των 100 ευρώ.

Είναι λογικό και αναμενόμενο με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα, το υπουργείο Οικονομικών να ενδιαφέρεται κυρίως για τις χρεωστικές δηλώσεις. Ήδη, έχουν εκκαθαριστεί 5,82 εκατ δηλώσεις εκ των οποίων 2,434 εκατομμύρια είναι χρεωστικές. Οι φορολογούμενοι αθροιστικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ με την πρώτη δόση να έχει ήδη λήξει από τις 31 Αυγούστου. Πότε θα πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση; Έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που πρέπει να πληρώσουν αλλά και αυτοί που περιμένουν να πάρουν χρήματα. Οι πιστωτικές δηλώσεις ξεπέρασαν ήδη το ένα εκατομμύριο και έχουν φτάσει στα 1,08 εκατομμύρια. Όσον αφορά στο συνολικό ποσό της επιστροφής, διαμορφώνεται ήδη στα 329,55 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς το ποσό είναι πολύ μεγάλο για τις αντοχές του υπουργείου Οικονομικών το οποίο από τις αρχές του χρόνου παίζει το παιχνίδι του «για να πληρωθείτε περάστε αργότερα». Τι γίνεται επομένως με τις επιστροφές φόρου;
Πληροφορίες του fpress.gr αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ.Οικ έκαναν τα πρώτα δειλά βήματα. Ωστόσο, προς το παρόν έχουν πληρώνονται –με πίστωση των σχετικών ποσών στον λογαριασμό τους- μόνο όσοι έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους όχι αργότερα από το δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου. Προφανώς, συγκριτικά με τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους, αυτά που έχουν ήδη δοθεί είναι ψίχουλα.
Πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα; Όλα θα εξαρτηθούν από τις εισπράξεις –και το Αύγουστο τα μηνύματα δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα- αλλά και από την αξιολόγηση καθώς το ελληνικό δημόσιο περιμένει να δανειστεί από τους θεσμούς για να καλύψει τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό. Πάντως, ο κύριος όγκος των φορολογουμένων που υπέβαλαν δηλώσεις μετά τις 19 Ιουλίου, θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: