Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Προετοιμασία για χαλάρωση των capital control

Προετοιμασία για χαλάρωση των capital control

Πρώτη καταχώρηση: 14/09/2015 - 10:02
Τελευταία δημοσίευση: 14/09/2015 10:43Οικονομία
Προετοιμασία για χαλάρωση των capital control
Κινήσεις για τη χαλάρωση στα capital control προετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την ελάφρυνση κυρίως των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση εισαγωγών.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» οι αλλαγές που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν είναι:
Δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα χρήματα της προθεσμιακής θα πρέπει να δαπανούνταν για την αγορά ακινήτου.
Αυξάνεται το όριο των εισαγωγών στα 5.000 ευρώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Συν τοις άλλοις θα υπάρχει η δυνατότητα οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται από τα καταστήματα των τραπεζών για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών για φοιτητές του εσωτερικού και στρατευμένους με δυνατότητα μεταφοράς έως και 2.000 μηνιαίως. Η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών αρχικά είχε προτείνει τα 5.000, ωστόσο κατέληξε ότι το πόσο των 2.000 ευρώ μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες. Το πόσο μπορεί να αυξηθεί υπό προϋποθέσεις, εάν πρόκειται για μίσθωση στέγασης κ.τ.λ. μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Αυξάνεται το όριο των διαδικτυακών συναλλαγών που έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν οι πολίτες.
Ενώ διπλασιάζεται και το όριο των συναλλαγών που μπορεί να εγκρίνει η τράπεζα από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ για να διευκολυνθούν κυρίως οι εισαγωγές.
Αναμένεται ωστόσο και η απόφαση για την μερική ή ολική προεξόφληση δανείων μαζί με ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που έχουν «παγώσει» εξαιτίας τω capital controls ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διαψεύδει τη παροχή κινήτρων για την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες.

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: