Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Νέες παρεμβάσεις για χαλάρωση των capital controls

Νέες παρεμβάσεις για χαλάρωση των capital controls


Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα ανήγγειλε κινήσεις για την επαναφορά των χρημάτων που βρίσκονται στα στρώματα μέσα από τη χορήγηση κινήτρων, αλλά και μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών.
Ταυτόχρονα ο ίδιος ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη εβδομάδα:
[1] Εβδομαδιαία από ημερήσια θα γίνονται τα όρια των τραπεζών όταν αυτά δεν εξαντλούνται σε 24 ώρες. Π.χ. αν μία τράπεζα από τα 7 εκατ. ευρώ που έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ημερησίως για εισαγωγές δεν τα εξαντλήσει, θα μπορεί τη διαφορά να τη μεταφέρει σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.
[2] Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές μέχρι 5.000 ευρώ θα τα αναλαμβάνουν τα καταστήματα των τραπεζών και όχι η ειδική επιτροπή.
[3] Νέοι φοιτητές θα μπορούν να ανοίγουν νέους λογαριασμούς για την κάλυψη των δαπανών τους.
[4] Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα των υποθέσεων που λιμνάζουν (φάκελοι για εγκρίσεις πληρωμών).
[5] Μόνο για την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για τη διευκόλυνση των δαπανών.
Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: