Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ήπιο κλίμα στο EWG: "Τηρήστε τη συμφωνία"

Ήπιο κλίμα στο EWG: "Τηρήστε τη συμφωνία"

Πρώτη καταχώρηση: 25/09/2015 - 07:26
Τελευταία δημοσίευση: 08:25Οικονομία
Ήπιο κλίμα στο EWG: Τηρήστε τη συμφωνία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
“Εντός χρονοδιαγράμματος” βρίσκονται προς το παρόν οι ελληνικές αρχές, καθώς “δεν χάθηκε τόσος χρόνος, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση”, σύμφωνα με πηγές τουΕυρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας τηςευρωζώνης (Εuro Working Group ), όπου έγινε παρουσίαση της κατάστασης από την τρόικα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ.Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γνωστός από τη συμμετοχή του στο πάλε ποτέ Brussels Group. 
Χρόνος δεν έχει ουσιαστικά χαθεί ακόμα και για να μην χαθεί, το EWG προτρέπει τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την τρόικα για την σύνταξη του καταλόγου με τα προαπαιτούμενα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, τα οποία πρέπει να έχουν ψηφιστεί για να ξεκινήσει εκ των υστέρων η πρώτη αξιολόγηση του 3ου προγράμματος. Τα “prior actions” αυτά συνοδεύονται και από δόση 3 δις, χωρισμένη σε 2 τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν γνωστό από τις 14 Αυγούστου και την δημόσια ανακοίνωση Eurogroup - χωρίς ουδέποτε να έχει ακουστεί από τις Βρυξέλλες, άλλη διευθέτηση. 
Τα prior actions δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το EWG, αλλά προϊόν συζήτησης με την τρόικα. Το EWG δεν είναι forum διαπραγμάτευσης του προγράμματος, αλλά αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που η τρόικα παρουσιάζει, με σκοπό να ενημερώνεται στην συνέχεια το Eurogroup, των 19 υπουργών οικονομικών. 
Ως εκ τούτου, η πλευρά της Κομισιόν και της Ελλάδας, όντως εξήγησαν στους εκπροσώπους των υπουργείων ότι όντως ετοιμάζουν δύο λίστες με μέτρα, η πρώτη σε σχέση με διάφορα στοιχεία του δημοσίου και η δεύτερη με τις απαραίτητες κινήσεις για την προετοιμασία του χρηματοπιστωτικού κλάδου για την ανακεφαλαιοποίηση, δεν έγινε όμως εκεί κάτι παραπάνω. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων αναμένουν την τήρηση του πλάνου που τους παρουσιάστηκε. 
Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση αυτή καθ ’αυτή, ήδη πηγές μιλάνε για ανάγκες κοντά στο πάνω όριο της πρόβλεψης του προγράμματος (25 δισ) που κατά συνέπεια κάνει επιτακτική την ανάγκη εκταμίευσης των άλλων 15 δις του προγράμματος για τις τράπεζες, άρα καθιστά απαραίτητη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις αρχές Δεκεμβρίου. Το όριο για την ανακεφαλαιοποίηση είναι η 15η Δεκεμβρίου. Αν η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάσει κάποιο παράλογο αίτημα αναδιαπραγμάτευσης, τότε ο στόχος χαρακτηρίζεται εφικτός.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος

Η απάντηση του Βαρουφάκη στις δηλώσεις Μοσκοβισί


εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: