Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

FT: Η Γερμανία ζητούσε "κούρεμα" στις ελληνικές καταθέσεις

FT: Η Γερμανία ζητούσε "κούρεμα" στις ελληνικές καταθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: 11/09/2015 - 19:35
Τελευταία δημοσίευση: 12/09/2015 08:44Οικονομία
FT: Η Γερμανία ζητούσε κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις
Ενστάσεις στο σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικώνκαταθέσεων στην Ευρωζώνη, διατυπώνει η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται έγγραφο (non paper) της κυβέρνησης του Βερολίνου.
Το έγγραφο αυτό, που θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης (για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες).
Με άλλα λόγια, σημειώνει το δημοσίευμα, η Γερμανία θέλει να τελειώσει πραγματικά η εποχή των διασώσεων, ή τουλάχιστον όσο είναι δυνατόν αυτό, πριν συμφωνήσει στην ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό ισχύει τόσο για τις τράπεζες όσο και τα κράτη.
Η Γερμανία, σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα που θα διασφαλίζουν ότι ιδιώτες πιστωτές ή υπερχρεωμένες χώρες θα υφίστανται ζημιές και ότι δεν θα διοχετεύονται απλώς χρήματα από τα ταμεία διάσωσης προς τις τράπεζες. Το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης προβληματικών τραπεζών θα μπορούν πράγματι να υφίστανται απώλειες, χωρίς να προκαλούνται δικαστικές διαμάχες. Και θέλει, επίσης, να έχουν οι τράπεζες σημαντικά χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούν να «κουρευτούν», ώστε να αντιμετωπίσουν και τις πιο μεγάλες κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απλώς σημαίνει την πλήρη εφαρμογή υφιστάμενων οδηγιών της ΕΕ και τη διασφάλιση ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στις συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, η Γερμανία ζήτησε να υπάρξει «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δις. ευρώ. Την πρόταση αυτή απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» των καταθετών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: