Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

H διστακτικότητα των ΗΠΑ στην αύξηση επιτοκίων και η Ελλάδα του χρέους

H διστακτικότητα των ΗΠΑ στην αύξηση επιτοκίων και η Ελλάδα του χρέους

Πρώτη καταχώρηση: 18/09/2015 - 09:23
Τελευταία δημοσίευση: 10:56Οικονομία
H διστακτικότητα των ΗΠΑ στην αύξηση επιτοκίων και η Ελλάδα του χρέους
Η φόβοι ότι οι προσδοκίες διατηρήσιμης ανάκαμψης είναι μια χίμαιρα ανάγκασαν  την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να κάνει πίσω στις εξαγγελίες για αύξηση επιτοκίων στο όνομα της βελτίωσης των δεδομένων στην αμερικανική οικονομία.
Οι χαοτικές αλληλεπιδράσεις της παγκόσμιας οικονομίας είναι αυτές που κτυπούν τα ταμπούρλα και όχι οι επιθυμίες όσων χαράσσουν οικονομική και νομισματική πολιτική σε κάθε χώρα. Κι αυτό δεν κρύβεται με τίποτα.
Η νέα κρίση που τροφοδοτεί η αναταραχή στην Κίνα και μια σειρά εστίες αβεβαιότητας από την υπερχρεωμένη Ελλάδα... του Grexit σε μια αναιμική ευρωζώνη, έως τις σταθείς αναδυόμενες και τη βαλτωμένη Ιαπωνία κ.α., προκαλούν δισταγμούς και δεν απομακρύνουν τις ανησυχίες.
Υπό αυτό το πρίσμα η FED δείλιασε να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μπροστά στις ανησυχίες να πυροδοτήσει αναταράξεις διεθνώς αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, το κόστος του χρήματος, βάζοντας τέλος στο «δωρεάν χρήμα» που… στηρίζει τις αγορές έως τώρα μετά την κρίση που ξέσπασε το 2007-8.
Μια αύξηση του κόστους δανεισμού θα επηρέαζε άμεσα κράτη και εταιρείας που είναι υπερδανεισμένα κι αυτή η ανησυχία μετρήθηκε στην απόφαση της Fed αφού θα επηρέαζε όλο τον πλανήτη και κατ' επέκταση την πολιτιή της ανταγωνιστικής υποτίμησης  των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών που εκτυπώνουν χρήμα σαν την ΕΚΤ.
Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ανέκαθεν προσδιόριζε την "γραμμή" απέναντι στην οποία έπαιρναν θέση οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες και συγκεκριμένα η ΕΚΤ που ανησυχεί και σκέφτεται να αυξήσει την ταχύτητα των παρεμβάσεων «ποσοτικής χαλάρωσης» για να αποφύγει «ατυχήματα» στο τραπεζικό σύστημα και στην κρίση χρέους.
Επίσης επηρεάζει και τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα που μπορεί να σκληρύνει αναφορικά με την άμεση και αυστηρότερη προσαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Η γενικευμένη αστάθεια ανάγκασε τη FED να εμμείνει στην πολιτική της, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού μεταξύ 0% και 0,25%. Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος πήρε προσωρινή αναβολή, αναφέρει η Deutsche Welle.
Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), που αναμενόταν με αγωνία στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου από τους εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού κλάδου και όχι μόνο, έγινε. Τα βασικά επιτόκια δανεισμού διατηρήθηκαν αμετάβλητα μεταξύ 0% και 0,25%, όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον.
Ως εκ τούτου επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις εκείνης της μερίδας αναλυτών που είχαν προβλέψει ότι η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν θα προτιμούσε να αναβάλει την πολυσυζητημένη αύξηση των βασικών επιτοκίων εξαιτίας των πρόσφατων σοβαρών αναταράξεων στις κινεζικές χρηματαγορές, αλλά και των ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες.
Κίνδυνοι για τις οικονομίες
«Κάθε άλλο παρά εξεπλάγην. Θα με είχε σοκάρει αν η FED είχε αυξήσει τα επιτόκιά της. Διότι η αγορά θα ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από προετοιμασμένη γι' αυτό», σχολίασε ο Μπομπ Μισέλ, επικεφαλής επενδύσεων του επενδυτικού ομίλου J.P. Morgan Asset Management.
Την ελπίδα να καταστεί σύντομα εφικτή η αύξηση των βασικών επιτοκίων εξέφρασε ο Φόλκερ Τράιερ, ειδικός για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK). Όπως διευκρίνισε, «η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν επικίνδυνη, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές εστίες κρίσης παγκοσμίως -από την Κίνα μέχρι τη Βραζιλία. Πολλές χώρες με αναδυόμενες οικονομίες διάγουν περίοδο κρίσης. Με μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων η εκροή κεφαλαίων από αυτές τις χώρες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη από όσο είναι ήδη».
Η FED «είναι δέσμια του αμετάβλητου των επιτοκίων της», εκτίμησε ο Ότμαν Λανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Targobank. Όπως εξήγησε, «μία πραγματική αλλαγή στην πολιτική του φθηνού χρήματος θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη διαδικασία ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Εκτός αυτού, σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ με παράλληλες πολιτικές μηδενικών επιτοκίων στον υπόλοιπο κόσμο θα προκαλούνταν ισχυρή αύξηση της αξίας του δολαρίου». Ένα ισχυρότερο δολάριο θα είχε σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή δύο προφανείς επιπτώσεις. «Από τη μία θα πλήττονταν δραστικά οι αμερικανικές εξαγωγές και από την άλλη θα υπήρχε εκροή πολύ υψηλών χρηματικών ποσών από τις αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που θα προκαλούσε δραματική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας εκεί».
«Η FED επηρεάστηκε από την ισχυρή πίεση των χρηματαγορών»
Πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσδοκούσαν ότι η FED θα έπαιρνε τη θαρραλέα απόφαση, ανακοινώνοντας απόψε την αύξηση των βασικών της επιτοκίων παρά τις ισχυρές αντενδείξεις. «Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι απογοητευτική και ασυνεπής», σχολίασε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, «η FED επηρεάστηκε από την ισχυρή πίεση των χρηματαγορών. Μία πολιτική μηδενικών επιτοκίων δεν είναι κατάλληλη πλέον, καθότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πια σε κρίση».
Κατά την άποψη του Μαρσέλ Φράτσερ, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματαγορές δεν είναι η αύξηση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά η διαρκής αβεβαιότητα για την τροχιά των ΗΠΑ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής».
Κ. Σαρ., με πληροφορίες Deutsche Welle, Bloomberg, Reuters

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: