Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Εφορία: Σχέδιο για διαγραφή χρεών έως 20.000 ευρώ - Ποιοι δικαιούνται

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εφορία: Σχέδιο για διαγραφή χρεών έως 20.000 ευρώ - Ποιοι δικαιούνται

Εφορία: Σχέδιο για διαγραφή χρεών έως 20.000 ευρώ - Ποιοι δικαιούνται

Της Μαρίας Βουργάνα
Σχέδιο διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία για τους φορολογουμένους που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως άφησε να εννοηθεί χθες με δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα στηριχθεί στην ενεργοποίηση σχετικής διάταξης που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά την ταχεία διευθέτηση μικρο-οφειλών, αλλά εφόσον αυτές συμπεριλαμβάνουν και χρέη προς τράπεζες ή άλλους ιδιώτες πιστωτές. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή μονομερώς η διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει χρέη και προς τις τράπεζες ή άλλους ιδιώτες πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αυτή, αφορά οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο οφειλέτης για να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, εφόσον πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
2. Τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων του σε πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
3. Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
4. Το ύψος των οφειλών του δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και προσαυξήσεις.
5. Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6. Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης είναι μηδενικά.
7. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα προβλέπει σε πρώτη φάση την προσωρινή απαλλαγή του χρέους για 18 μήνες και αν στο διάστημα αυτό δεν αυξηθούν τα εισοδήματά του, τότε θα κερδίζει την πλήρη διαγραφή.
Φορολογία ενοικίων 
Τη θέσπιση μιας νέας κλίμακας με περισσότερους συντελεστές για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που εκτίνασσε στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την επιβολή συντελεστών 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 35% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ.
Χωρίς να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ για το 2016 που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τη νέα κλίμακα με την οποία θα επιβαρύνονται περισσότερο όσοι αποκτούν μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια.
Μια από τις προτάσεις προβλέπει την καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή στα επίπεδα του 5% για εισοδήματα από ενοίκια έως 3.000 ευρώ, 12% - 15% για έσοδα άνω των 3.000 ευρώ και έως 10.000 ευρώ, ενώ για υψηλότερα ποσά θα υπάρχουν τουλάχιστον δυο ακόμη συντελεστές με τον ανώτατο πάντως να ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό 35% που προέβλεπε η ρύθμιση που αποσύρθηκε. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η νέα κλίμακα θα έρθει μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, δηλαδή με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
Ουσιαστικά στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια 600 - 700 ευρώ τον μήνα.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά φόρμουλα για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να λύσει τον «γρίφο» του νέου ΕΝΦΙΑ 2016, καθώς οι όποιες αλλαγές υπάρξουν, θα πρέπει να οδηγούν στον ίδιο με φέτος εισπρακτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον των 2,65 δισ. ευρώ.
Σύγχυση για τα τέλη των ΙΧ
Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016 που θα κληθούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες οχημάτων, αφού η κυβέρνηση αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν από φέτος αλλαγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 δήλωσε ότι «προσπαθούμε για το 2015 να αλλάξουμε και να κάνουμε μεγαλύτερη την επιβάρυνση προς τα πάνω και μικρότερη αυτή προς τα κάτω». Όλα βέβαια, όπως άφησε να εννοηθεί, εξαρτώνται από τις μηχανογραφικές δυνατότητες του συστήματος.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά φόρμουλα για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να λύσει τον «γρίφο» του νέου ΕΝΦΙΑ 2016, καθώς οι όποιες αλλαγές υπάρξουν, θα πρέπει να οδηγούν στον ίδιο με φέτος εισπρακτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον των 2,65 δισ. ευρώ.
Στόχος
Ουσιαστικά στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια 600 - 700 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: