Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Στο στόχαστρο εισροές καταθέσεων πριν από το 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Στο στόχαστρο εισροές καταθέσεων πριν από το 2010

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να στείλει ακόμη ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό ή έστω την «ονομαστικοποίηση» των καταθέσεων, και ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει «ζεστό χρήμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, έρχεται η εφορία για να στείλει τα εντελώς αντίθετα «σήματα» στους έχοντες κεφάλαια είτε σε τράπεζες του εξωτερικού είτε σε στρώματα του εσωτερικού.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αλλά και του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) ζητούν από τους ελεγχόμενους να δικαιολογήσουν ακόμη και την προέλευση χρημάτων που μπήκαν στην Ελλάδα από ξένες τράπεζες ακόμη και πριν από το 2010. Λογιστές μιλούν για περιπτώσεις όπου οι ελεγχόμενοι κλήθηκαν να δικαιολογήσουν ακόμη και ποσά που «τακτοποιήθηκαν» με βάση τους δύο προηγούμενους νόμους επαναπατρισμού (2004 και 2010). Το υπουργείο Οικονομικών εξαγγέλλει επισήμως την ένταξη των καταθέσεων εντός και εκτός Ελλάδας στο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αυτόματη «ηλεκτρονική» κατάσχεση καταθέσεων σε όσους χρωστούν περισσότερα από 70.000 ευρώ.
Ηλεκτρονικό φακέλωμα
Ηλεκτρονικά φακελώνονται συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ δρομολογούνται κατασχέσεις καταθέσεων έναντι οφειλών για υπόλοιπα καταθέσεων που ξεπερνούν τα... 1.250 ευρώ. Τα αντιφατικά αυτά σχέδια της κυβέρνησης -από τη μια να υπόσχεται κίνητρα για την επιστροφή κεφαλαίων στα γκισέ και από την άλλη να προγραμματίζει επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς- είναι που καθιστούν τραπεζικά στελέχη εξαιρετικά απαισιόδοξα σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή μια θεαματική επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για το υπόλοιπο των καταθέσεων των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό ακολουθώντας πολιτική «μαστίγιου και καρότου». Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό θα είναι αυτό που θα παίζει τον ρόλο του «καρότου» με την έννοια ότι θα παρέχει κίνητρα εμφάνισης (και όχι κατ’ ανάγκη επιστροφής) καταθέσεων. Ο συντελεστής φορολόγησης αυτών των καταθέσεων με «αντάλλαγμα» τη μη διερεύνηση του «πόθεν έσχες» των συγκεκριμένων ποσών δεν έχει ακόμη κλειδώσει, αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν υπαινιχθεί ότι θα είναι υψηλότερος από το 21% που είχε ειπωθεί το καλοκαίρι επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ακόμη και με αυτό τον συντελεστή θα υπάρξουν φορολογούμενοι που θα δεχθούν να πληρώσουν υπό τον φόβο της... πλήρους κατάσχεσης της κατάθεσής τους (ακόμη και να μη νομοθετηθεί ως ποινή η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν θα εμφανίζονται στο υπό συγκρότηση περιουσιολόγιο, ο φόρος εισοδήματος, μαζί με το πρόστιμο για τα αδήλωτα εισοδήματα, μπορεί να φτάνει αθροιστικά ακόμη και πάνω από το 70%-75% επί του κεφαλαίου).
Αν υλοποιηθεί η εξαγγελία και κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα είναι η 3η φορά που γίνεται αντίστοιχο προσκλητήριο (η πρώτη φορά ήταν το 2004 επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη και η 2η το 2010 επί Γ. Παπακωνσταντίνου). Και οι δύο προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν καθώς οι νόμοι που είχαν κατατεθεί άφηναν μια σημαντική εκκρεμότητα: δεν προσέφεραν «συγχωροχάρτι» στους καταθέτες έναντι των ποινικών κυρώσεων, με κυριότερες τις ποινές που προβλέπει ο νόμος του 2008 για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Ρυθμίσεις
Ακόμη και φορολογούμενοι που εντάχθηκαν σε αυτές τις ρυθμίσεις έρχονται αυτή την περίοδο αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις όταν για κάποιο λόγο καλούνται για έλεγχο από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ή το ΣΔΟΕ. Πρακτικά, καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων που έχουν επαναφέρει στην Ελλάδα από τράπεζες του εξωτερικού.
Λογιστές που έχουν εκπροσωπήσει πελάτες σε σχετικούς ελέγχους (ειδικά το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει ανοίξει εκατοντάδες τέτοιους φακέλους εξαιτίας της διερεύνησης των υποθέσεων με τα εμβάσματα στο εξωτερικό της περιόδου 2009-2012) επισημαίνουν ότι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να αμφισβητούνται τακτοποιημένες «εισαγωγές» καταθέσεων ειδικά αν από την πρώτη εισαγωγή έχει μεσολαβήσει εκ νέου μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό.

Εμπόδια λόγω περιουσιολογίου
Ακόμη και αν κάποιοι ξεπεράσουν την ανασφάλεια σχετικά με την πιθανή εμπλοκή με τις φορολογικές αρχές στο μέλλον, είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσουν άμεσα στη μεταφορά των καταθέσεών τους στην Ελλάδα, λόγω περιουσιολογίου. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την υλοποίησή του (για να συμπεριληφθούν και οι καταθέσεις στο περιουσιολόγιο, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νόμου, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία του περιουσιολογίου εξαιρεί καταθέσεις και ομόλογα), δεν έχει όμως αποσαφηνίσει ποια θα είναι η χρήση της βάσης δεδομένων στην οποία υποτίθεται ότι θα συμπεριληφθούν από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι μετρητά, σκάφη και αυτοκίνητα. Οσο θα υπάρχει – ακόμη και ως σενάριο – ο κίνδυνος επιβολής ενός «φόρου περιουσίας» ο οποίος θα στηρίζεται στο άθροισμα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να υπάρξει επιστροφή καταθέσεων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: