Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Μοσκοβισί: Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μοσκοβισί: Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Πρώτη καταχώρηση: 20/10/2015 - 13:35
Τελευταία δημοσίευση: 13:35Οικονομία
Μοσκοβισί: Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσχοβισί απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι κατηγορηματικός:
«Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον Φ.Π.Α. για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση».
Μάλιστα ο κ. Μοσχοβισί διευκρινίζει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μοσχοβισί έχει ως εξής:
«Αγαπητή κ. Σπυράκη, αγαπητέ κ. Φορτσάκη
Επιτρέψατε μου να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις ανησυχίες που εκφράσατε.
Οι δεσμεύσεις της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Η αλλαγή στο ΦΠΑ που αφορά στα ιδιωτικά σχολεία προκύπτει από κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα νομοθετικά πακέτα που ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή στις 15 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου του 2015. Οι νομοθετικές πράξεις αυτές - οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μέτρα σχετικά με το ΦΠΑ- είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει σκοπό να δημιουργήσει μία βιώσιμη οικονομία και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή του μέτρου για το ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.
Η Επιτροπή έλαβε ένα παράπονο (καταγγελία) τη Δευτέρα 31 Αυγούστου από τα ιδιωτικά σχολεία σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, η οποία νομοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου της 14ης Αυγούστου.
Η Επιτροπή αξιολογεί την καταγγελία και θα εξετάσει σε λεπτομέρεια πως οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν τις νέες δεσμεύσεις τους. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου.
Με εκτίμηση
Πιερ Μοσχοβισί
Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων»
Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρο το ΦΕΚ Στουρνάρα για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

ΟΑΕΔ: Οριακή μείωση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ: Ποιοι έχασαν λεφτά και ποιοι κέρδισαν στην κρίση


Δεν υπάρχουν σχόλια: