Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Χάνονται έσοδα 350 εκατ. από παράνομα τουριστικά καταλύματα

Χάνονται έσοδα 350 εκατ. από παράνομα τουριστικά καταλύματα

Πρώτη καταχώρηση: 09/10/2015 - 11:52
Τελευταία δημοσίευση: 12:05Οικονομία
Χάνονται έσοδα 350 εκατ. από παράνομα τουριστικά καταλύματα
Η ανέλεγκτη από το κράτος λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτωνέχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εστίες φοροδιαφυγής και «μαύρης» εργασίας για την ελληνική οικονομία, όπως αποδεικνύει μελέτη της Grant Τhornton με αντικείμενο την επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας, η οποία παρουσιάσθηκε, χθες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, σε ένα μόλις χρόνο, εξαιτίας της λειτουργίας των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων χάθηκαν για την ελληνική οικονομία 15.000 θέσεις εργασίας και έως 353 εκατ. ευρώ φόροι, αναφέρει η «Καθημερινή». Επίσης, η λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού και η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα καταλύματα προκαλούν την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα καταγράφουν σε ετήσια βάση 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή. Υπολογίστηκε ότι, σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα 31.000 παράνομα καταλύματα με περίπου 214.000 κλίνες. Από την έρευνα εκτιμήθηκε ότι το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας ανέρχεται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της οικονομίας στον ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών, υπολογίστηκε μόλις σε 27 με 28 εκατ. ευρώ ετησίως ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικότητας προς τον τουριστικό τομέα.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης σχολίασε ότι πρόκειται για μία παράνομη οικονομία που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Ελληνες. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι «μία φάμπρικα στημένη πάνω στην ανεξέλεγκτη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών με υποβαθμισμένες ή καθόλου υπηρεσίες, καμία πρόβλεψη ασφάλειας, πυρασφάλειας, ασφάλισης επισκεπτών και φυσικά καμία φορολογική ή εργασιακή υποχρέωση των ιδιοκτητών». Η παραοικονομία αυτή, συμπλήρωσε, πριμοδοτείται από την ανυπαρξία θεσμικών, ασφαλιστικών και άλλων προδιαγραφών και κυρίως από την αδυναμία της πολιτείας μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένοι και τοποθετήθηκαν για το θέμα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Ελενα Κουντουρά. Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία μορφή τουριστικής υπηρεσίας που αποδίδει αφορολόγητα εισοδήματα σε ιδιοκτήτες κατοικιών, ενώ δημιουργεί και προβλήματα μαύρης εργασίας και εισφοροδιαφυγής. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη, μέσα από διαβούλευση, την αποτύπωση της κατάστασης και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, να προωθηθεί κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς και στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση της «Κ» για τη χρονική περίοδο που αναμένεται το νέο πλαίσιο, το προσδιόρισε μέσα στο 2016. Για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να διασφαλισθούν τα φορολογικά έσοδα μίλησε και η κ. Κουντουρά.
Εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σχέδιο ρύθμισης των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και σε νομοθέτηση επί ζητημάτων χωροταξικού σχεδιασμού. Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο υποστήριξε ότι διαμορφώνεται με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι θα προχωρήσει το νέο σύστημα κατηγοριοποίησης και πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των ελληνικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων με βάση υψηλά στάνταρ.
Πηγή: «Καθημερινή»

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: