Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Παρακράτηση εισφορών από τον τζίρο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Παρακράτηση εισφορών από τον τζίρο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πρώτη καταχώρηση: 19/10/2015 - 08:55
Τελευταία δημοσίευση: 09:32Οικονομία
Παρακράτηση εισφορών από τον τζίρο στους ελεύθερους επαγγελματίες
Είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τζίρου, σύνδεσή τους με τοεισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο όπου θα διοχετεύονται τυχόν έξτρα ποσά που θα έχουν προεισπραχτεί, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών στους ελευθεροεπαγγελματίες.
Στο πλαίσιο της σαρωτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Νοεμβρίου, αλλά και της μνημονιακής υποχρέωσης για εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα, εξετάζονται τεχνικές σύνδεσης των εισφορών με τον τζίρο και ταυτόχρονης πάταξης της εισφοροδιαφυγής που καλπάζει στο 20%. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι είναι η επιβολή ειδικής εισφοράς σε μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται  υπό εξέταση –αναφέρθηκε σε αυτό χθες και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος- είναι η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται αυτόματα μέσα από τις αποδείξεις που εκδίδουν αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η λογική είναι σε κάθε συναλλαγή να επιβληθεί ένα ποσοστό επί τους εισπραττόμενου ποσού, το οποίο θα αποδίδεται αυτόματα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης και θα συνιστά την εισφορά του κάθε ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου ενδεχομένως και αγρότη στο σύστημα. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κλιμάκωση σε αυτόν τον μηχανισμό είσπραξης εισφορών. «Η εισφορά θα υπολογίζεται για τον καθένα με βάση την οικονομική δυνατότητα», σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες.
Πηγή: Έθνος
Διαβάστε επίσης:

“Μαγειρεύουν” νέα εισφορά-σοκ

"Xαράτσι" 100 ευρώ το μήνα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – ΒΙΝΤΕΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: