Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο Ντράγκι για τις τράπεζες

Σχέδιο Ντράγκι για τις τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: 19/10/2015 - 08:23
Τελευταία δημοσίευση: 08:43Οικονομία
Σχέδιο Ντράγκι για τις τράπεζες
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Εν μέσω μιας εξελισσόμενης παρασκηνιακής αντιπαράθεσης μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ηανακεφαλαιοποίηση του οποίου έχει διχάσει τις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Κι αυτό διότι το Ταμείο επιμένει στην ολοκληρωτική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, εξέλιξη που θα οδηγούσε στα ύψη τον τελικό λογαριασμό των τεστ αντοχής, ενώ θα καθυστερούσε την κεφαλαιακή ενίσχυση, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο κουρέματος στις καταθέσεις.
Ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι κερδίζουν την εν λόγω μάχη, καθώς υποστηρίζουν πως αφενός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει βάλει ακόμη κεφάλαια, αφετέρου επόπτης των ελληνικών τραπεζών είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η... επικράτηση της ευρωπαϊκής πλευράς ωφελεί σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τους καταθέτες, μιας και η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει εντός του Νοεμβρίου και όχι στις αρχές του 2016, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Από τις συναντήσεις που είχαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στη Φρανκφούρτη διαφαίνεται ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι διαχειρίσιμο.
Οι πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι ο «καυτός» λογαριασμός αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 14 δισ. ευρώ, με τους ξένους να φέρονται διατεθειμένοι να βάλουν κεφάλαια έως και 7 δισ. ευρώ, εξυπηρετώντας τον στόχο αποφυγής της κρατικοποίησης έστω και μίας τράπεζας.
Ενισχυτικά στην είσοδο των ιδιωτών επενδυτών αναμένεται να συμβάλει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνει ισχυρά κίνητρα στους ξένους επενδυτές. Αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση έρχεται μπαράζ αλλαγών στα «κόκκινα δάνεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: