Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο Νοβότνι της ΕΚΤ ζητά νέες "ενέσεις" για την ασθενική ευρω-οικονομία

Ο Νοβότνι της ΕΚΤ ζητά νέες "ενέσεις" για την ασθενική ευρω-οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: 15/10/2015 - 12:13
Τελευταία δημοσίευση: 12:43Οικονομία
Ο Νοβότνι της ΕΚΤ ζητά νέες ενέσεις για την ασθενική ευρω-οικονομία
Χρειάζονται νέες προσπάθειες για να ενισχυθεί ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης και των τιμών στην ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός, ακόμα και εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, συνεχίζει να είναι χαμηλότερος του στόχου τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Κατά την άποψή μου, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι απαιτούνται επιπρόσθετα εργαλεία», είπε ο Νοβότνι σε εκδήλωση στη Βαρσοβία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, πρόσθεσε ότι αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μέτρα για την τόνωση της ζήτησης.
Οι δηλώσεις του έρχονται μια ημέρα μετά τα δυσμενή στοιχεία για την ευρω-ανάπτυξη. Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, παρά την… απόσυρση  του «ρίσκου Grexit», ενώ αυξήθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,5% σε μηνιαία και άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία του Ιουλίου στο -0,8% σε μηνιαία βάση από -0,6% και στο +1,7% από +1,9% σε ετήσια βάση.
Στην Ευρώπη των 28 το τρίτο τρίμηνο το καταναλωτικό κλίμα αποδυναμώθηκε. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος μειώθηκε από τον Ιούνιο κατά μισή μονάδα αγγίζοντας τις 10,3 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Consumer Climate Europe (Καταναλωτικό Κλίμα στην Ευρώπη) της GfK.
Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: