Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 08:53
Τελευταία δημοσίευση: 09:28Οικονομία
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ διοργανώνει στις 11 το πρωί ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας στο παλαιό Δημαρχείο της Δραπετσώνας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Φορείς και συνδικάτα αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και διεκδικούν την ανάπλαση στο χώρο των Λιπασμάτων με τη συμπερίληψη του παραλιακού μετώπου.
Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπ. Ναυτιλίας με τελικό προορισμό την παραλία Δραπετσώνας στα Λιπάσματα.
Στις 17.00 θα γίνει νέα παρέμβαση στη πλατεία του Δημαρχείου Δραπετσώνας στη «γιορτή τσικουδιάς».
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά συμμετέχει και καλεί τα Σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους του Πειραιά να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν εργατικά σωματεία, τοπικοί φορείς της πόλης και άλλες μαζικές συλλογικότητες.
«Το Ε.Κ. Πειραιά έχει επανειλημμένα διατυπώσει την θέση του ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Συμμετείχε και στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων να μην υλοποιηθεί το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Παλεύει σταθερά και με συνέπεια για δημόσιο λιμάνι στην υπηρεσία του λαού, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει η ανακοινώση.

Απεργίες στα λιμάνια
Επίσης σειρά κινητοποιήσεων το τριήμερο 21-23 Οκτωβρίου αποφάσισαν, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας τους (ΟΜΥΛΕ), οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ με πώληση του μετοχικού κεφαλαίου τους.
Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου εξήγγειλαν στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως τις 10.30 πμ και παραστάσεις στις διοικήσεις των Οργανισμών.
Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου προγραμματίστηκε 24ωρη παλλιμενική απεργία, συγκέντρωση στο κέντρο του Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή των συνδικάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων του Πειραιά, ενώ την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου συγκαλείται ευρεία σύσκεψη φορέων με θέμα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Παράλληλα, η ΟΜΥΛΕ προχωρά σε παρεμβάσεις της στο ΤΑΙΠΕΔ και τα ΔΣ των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Επιπλέον, θα καταγγείλει την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο Οργανισμών και τις συνέπειές της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και θα αποστείλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα έχει και συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα προς ενημέρωσή τους για τις επιχειρούμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι λιμενεργάτες θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 11πμ, στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας.
Το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ εξουσιοδοτήθηκε από τη γενική συνέλευση για περαιτέρω κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων της Ομοσπονδίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Θα θέσει, τέλος, το ζήτημα «του ξεπουλήματος των λιμανιών» στην προσεχή συνεδρίαση του Διεθνούς Συνδικάτου Εργαζομένων στα Λιμάνια (IDC) και θα ζητήσει να αναληφθούν πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), «η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, επιχειρεί να παραδώσει τη δημόσια Αρχή, όπως και τις κρίσιμες δραστηριότητες της Ακτοπλοΐας, του Τουρισμού, των Μεταφορών και του Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Εμπορίου, στα ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η απαξίωση των λιμανιών, με την επενδυτική άπνοια, τη δραματική μείωση του προσωπικού και την εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Την ίδια ώρα επιλιμένιες εκτάσεις σημαντικές για την ανάπλαση των όμορων προς το λιμάνι του Πειραιά δήμων επιχειρείται να δοθούν σε πάσης φύσεως κερδοσκοπικά συμφέροντα».
Στο μεταξύ τη δημιουργία δημόσιας αρχής λιμένος, αλλά και την εξαίρεση περιοχών, που ζητούν οι παραλιμένιοι δήμοι του Πειραιά, από τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται πριν το τέλος του μήνα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, κατέθεσε σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο υπόμνημα θα μεταφέρονται τα αιτήματα της Περιφέρειας Πειραιά και των παραλιμένιων δήμων, Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο Θ. Δρίτσας είχε επισημάνει για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών ότι η κυβέρνηση καλείται κατ' αρχήν να εφαρμόσει τη δεσμευτική συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο είχε προσθέσει ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα διεκδίκησης, που αποτελούν επιτυχία της διαπραγμάτευσης και γι' αυτό η μάχη και η προσπάθεια θα συνεχιστεί.
Αναφερόμενος επίσης στη διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και εν συνεχεία του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, είχε πει ότι αυτή περιλαμβάνει ζητήματα, για τα οποία επιβάλλεται κοινωνική διαβούλευση, για τη χρήση εκτάσεων κι εγκαταστάσεων, όπως και για τη ρύθμιση λειτουργιών του λιμανιού, με βάση κοινά παραδεκτούς διεθνείς κανόνες δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτά, είχε προσθέσει, δεν είμαστε από τη Συμφωνία δεσμευμένοι.
Δείτε επίσης
Πολιτικοί: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: