Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τη διάταξη για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις απέσυρε ο Αλεξιάδης -ΥΠΟΙΚ: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το πολυνομοσχέδιο - Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος

Τη διάταξη για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις απέσυρε ο Αλεξιάδης

Πρώτη καταχώρηση: 16/10/2015 - 19:28
Τελευταία δημοσίευση: 16/10/2015 19:28Οικονομία
Τη διάταξη για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις απέσυρε ο Αλεξιάδης
Με νομοτεχνική βελτίωση, στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, που κατέθεσε απόψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αποσύρεται η διάταξη η οποία έδινε τη δυνατότητα για την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων μετά την έκδοση εντολής ελέγχου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης η διάταξη θα επανεισαχθεί σε νέο νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το πολυνομοσχέδιο

Πρώτη καταχώρηση: 16/10/2015 - 17:46
Τελευταία δημοσίευση: 16/10/2015 18:07Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το πολυνομοσχέδιο
Στη δημοσιοποίηση απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με το πολυνομοσχέδιοπροχωρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
 "Στις τέσσερις ημέρες συζήτησης του Ν/Σ «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» στη Βουλή, δόθηκαν όλες οι απαντήσεις, κατατέθηκαν ό,τι στοιχεία ζητήθηκαν και τεκμηριώθηκε πλήρως το Ν/Σ. Αποδείχθηκε όμως ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι βάσισαν τις ομιλίες τους, σε δημοσιεύματα και φήμες και όχι στην ανάγνωση  των διατάξεων του Ν/Σ και της αιτιολογικής έκθεσης. Για να μην μείνει όμως τίποτα αναπάντητο και για την πλήρη ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτών, δημοσιοποιούμε συγκεκριμένες απαντήσεις, που δεν υπήρχε ο χρόνος να κατατεθούν στη Βουλή" τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Αλεξιάδης.
"Από αυτούς που συνεχίζουν τη μονότονη προπαγάνδα για τις διατάξεις  του Ν/Σ σχετικά με την φοροδιαφυγή (ειδικά σε όσους διετέλεσαν στελέχη κυβερνήσεων), παραμένουν τα ερωτήματα που, αν και κατατέθηκαν στη Βουλή, δεν απαντήθηκαν:
 -Θα αιτιολογηθεί η μεθοδευμένη καθυστέρηση για την αξιοποίηση της   λίστας Λαγκάρντ, από το 2010;
-Θα απαντήσουν για τις φωτογραφικές χαριστικές τροπολογίες με τις οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια χάριζαν φόρους, την ίδια στιγμή που νομοθετούσαν βάρβαρα φορολογικά βάρη στους πολίτες;" επισημαίνει και επισυνάπτει τις σχετικές απαντήσεις. 
 Αναλυτικά, στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:
1. ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΦΑ). ΑΡΘΡΟ 8
Για πρώτη φορά θεωρείται ότι διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής  όποιος  δεν  υποβάλλει ή υποβάλλει ανακριβή δήλωση ΕΦΑ και αποκρύπτει φόρο μεγαλύτερο των 100.000 €
Ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) επιβάλλεται σε επιχειρήσεις που κατέχουν και εκμεταλλεύονται ακίνητα . Μέχρι σήμερα δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη προκειμένου να διωχθεί ποινικά η απόκρυψη αυτού του φόρου. Θα θεωρείται πλέον έγκλημα φοροδιαφυγής όταν η διαφορά φόρου είναι άνω των 100.000 Ευρώ.  Συγχρόνως όμως υπάρχουν και τα πρόστιμα του άρθρου 58 που είναι το 50% της διαφοράς του φόρου και επιβάλλεται για όλο το ποσό και όχι για το πάνω από 100.000 Ευρώ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΝΟΪΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ.
2. ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡ. 5 Β,Δ
Με το Ν/Σ δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση  αποδείξεων λιανικής πώλησης και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
Στο εξής η μη έκδοση καταλήγει σε ουσιαστικές και όχι διαδικαστικές παραβάσεις. Για τις ουσιαστικές αυτές παραβάσεις επιβάλλονται τα πρόστιμα των άρθρων 58, 58Α και 59 του Ν. 4174/2013, δηλαδή 50% στο φόρο εισοδήματος, 50% στο ΦΠΑ και 50% στους παρακρατούμενους.
Για όλους έχει έννοια ο έλεγχος, ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, γιατί θα προσαυξάνεται ο φόρος εισοδήματος. Εξάλλου αυτά τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πολύ μικρή εισπραξιμότητα.
3. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡ. 2,3
(Η παρούσα διάταξη αποσύρεται προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα και θα επανεισαχθεί σε νέο Ν/Σ)
Θεσμοθετείται η δυνατότητα να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις και μετά την έκδοση εντολής ελέγχου.
Αυτές οι διατάξεις αποσκοπούν στην ταχύτερη απόδοση των φόρων που αναλογούν σε φορολογητέα ύλη που δεν έχει περιληφθεί στις αρχικές δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενοι, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ κλπ). Εξάλλου τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις υποβάλλονται μετά την έκδοση της εντολής ελέγχου είναι ίδια με τα πρόστιμα που επιβάλλονται μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 12 του Ν/Σ.
Με τον τρόπο αυτό παρέχουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν, τα έσοδα να αυξηθούν και να μην υπάρχουν περιθώρια διαφθοράς (ως προς το πότε θα ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος).

4. ΤΑ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ Ν/Σ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ- ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. ΑΡΘΡΟ 7
Επειδή υπάρχουν  υποθέσεις που εκκρεμούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα δικαστήρια και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις υγιείς επιχειρήσεις, τους παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις ευνοϊκότερες διατάξεις και να καταβάλλουν άμεσα τα ποσά φόρου και προστίμων. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται από παλιές φορολογικές εκκρεμότητες και μπορούν να εστιάσουν στην αναπτυξιακή επιχειρησιακή δραστηριότητα τους.
5. ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. ΑΡΘΡΟ 8
Δεν θεωρείται εικονικό για τον λήπτη το φορολογικό στοιχείο που έχει λάβει  για πραγματική συναλλαγή αν σε αυτό, το πρόσωπο του εκδότη, είναι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά έχει πραγματοποιήσει τη συναλλαγή. Για τον εκδότη το φορολογικό στοιχείο θεωρείται εικονικό και φέρει βαρύτατες συνέπειες
Με όσα ισχύουν μέχρι τώρα ο λήπτης φορολογικού στοιχείου για πραγματική συναλλαγή αντιμετωπίζεται ευμενέστερα (μικρότερο πρόστιμο σε σχέση με τη μη πραγματοποίηση της συναλλαγής). Αυτή η διάταξη θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ο λήπτης μπορεί να αποδείξει ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.
6. ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ. ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡ. 6
Δεν αμνηστεύονται φοροφυγάδες από την διάταξη του άρθρου 3 παρ.6 του Ν/Σ. Με αυτή τη διάταξη καταργούνται διατάξεις του παλαιού ποινολογίου (παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 55 του ν.4174/2013) και αντικαθίστανται με τις νέες διατάξεις που εισάγονται με το Άρθρο 8 του Ν/Σ., με τις οποίες  αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα σχετικά θέματα. Με τις διατάξεις του Ν/Σ δημιουργείται ένα ισχυρό οπλοστάσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
7. ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΘΥΡΙΔΩΝ. ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡ. 4
Η διάταξη για τη δέσμευση του περιεχομένου των θυρίδων σε ποσοστό 50% του χρηματικού και 100% του μη χρηματικού, προβλέπεται ήδη με το Άρθρο 46 του Ν. 4174/2013.
Δηλαδή δεν υπάρχει νέα διάταξη για τις θυρίδες αλλά νομοτεχνική βελτίωση του ήδη ισχύοντος νομικού πλαισίου.

8. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ
Δεν επιβαρύνονται τα διατηρητέα με ηλικία άνω των 100 ετών με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Δεν ίσχυσε ποτέ μια τέτοια διάταξη, δεν ισχύει τώρα και ούτε υπάρχει πρόθεση να επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο οι ιδιοκτήτες τους.

9. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο ΕΝΦΙΑ απαρτίζεται από δύο μέρη: τον κύριο και το συμπληρωματικό φόρο. Σε όλες οι επιχειρήσεις (ατομικές και εταιρίες) αναλογεί:
- κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ και
- συμπληρωματικός φόρος (Άρθρο 5 του Ν.4223/2013) ο οποίος υπολογίζεται ως εξής:
α) Για φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) για αξία περιουσίας άνω των 300.000 Ευρώ με κλίμακα που οι συντελεστές είναι από 0,1% έως 1%.
β) Για νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. και λοιπά), ο συμπληρωματικός φόρος είναι 0,5% χωρίς αφορολόγητο. Εξαιρείται από το συμπληρωματικό φόρο η αξία των ακινήτων εφόσον αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.
Μετά τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι από το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, απαλλάσσονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή εταιρίας για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν.
 Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης απαλλάσσονται όταν ο ιδιοκτήτης τους (φυσικό πρόσωπο) έχει περιουσία αξίας μέχρι 300.000 Ευρώ. Από εκεί και πάνω επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ με κλίμακα που έχει συντελεστές από 0,1% έως 1%.
Την 1.1.2014 επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Με το Ν.4316/2014 προβλεπόταν απαλλαγή από το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ που θα ίσχυε από 1.1.2015. Ήδη με τις διατάξεις της περίπτωσης γ’ της υποπαραγράφου Δ3 της παρ. Δ του άρθρου 2 του Ν.4336/2015, καταργήθηκε αυτή η απαλλαγή, με ημερομηνία ισχύος 19.8.2015. Με το υπό ψήφιση Ν/Σ (Άρθρο 2 Παρ.2) ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της ισχύος της κατάργησης της απαλλαγής η 1.1.2015.

 Διαβάστε επίσης

Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος

Πρώτη καταχώρηση: 16/10/2015 - 10:18
Τελευταία δημοσίευση: 16/10/2015 10:18Οικονομία
Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος
Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι οι τελικές συνολικές φορολογικές αλλαγές, τις οποίες επεξεργάζεται και θα φέρει η κυβέρνηση.
«Φέτος δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρσι. Απλά τακτοποιεί νομοθετικά αυτό που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη συμφωνία. Με το νομοσχέδιο δεν μπαίνει νέος φόρος, δεν αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ, ορίζουμε ότι η κατάργηση απαλλαγής ισχύει από 1/1/2015. Πάμε να υλοποιήσουμε αυτό που ψηφίσαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr.

Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ φέτος

Πρώτη καταχώρηση: 16/10/2015 - 09:55
Τελευταία δημοσίευση: 16/10/2015 09:55My Money
Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ φέτος
Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλέξιαδης.
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι οι τελικές συνολικές φορολογικές αλλαγές, τις οποίες επεξεργάζεται και θα φέρει η κυβέρνηση.
«Φέτος δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρσι.
Απλά τακτοποιεί νομοθετικά αυτό που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη συμφωνία. Με το νομοσχέδιο δεν μπαίνει νέος φόρος, δεν αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ, ορίζουμε ότι η
κατάργηση απαλλαγής ισχύει από 1/1/2015.
Πάμε να υλοποιήσουμε αυτό που ψηφίσαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως έως τις 20 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά στο TAXIS και οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: