Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στη φορολογία - Τι θα γίνει με ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επίδομα θέρμανσης και φορολόγηση ενοικίων

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στη φορολογία - Τι θα γίνει με ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επίδομα θέρμανσης και φορολόγηση ενοικίων

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στη φορολογία - Τι θα γίνει με ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επίδομα θέρμανσης και φορολόγηση ενοικίων

Στην τελική ευθεία κρίσιμων αποφάσεων για αλλαγές στη φορολογία που αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση και θα συμβάλλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων εισέρχεται η κυβέρνηση.
Έως και την Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την παράταση για μία εβδομάδα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή. Στο υπουργείο εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα εφαρμοσθεί το μέτρο, ποιές εξαιρέσεις θα υπάρξουν και που θα βρεθούν τα ισοδύναμα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει "κλειδώσει" κάποιo από αυτά.
Έως την Παρασκευή θα έχει οριστικοποιηθεί επίσης πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός στο μισό της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ ευρώ πέρυσι, βάση της σχετικής υποχρέωσης του μνημονίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται είτε ο περιορισμός στο μισό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής του, είτε η μείωση του επιδόματος στο μισό και η χορήγησή του σε όσους το ελάμβαναν και πέρυσι.
Τα μέτρα αυτά αλλά και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων, που παραμένει σε εκκρεμότητα μετά την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων με τους Θεσμούς που ξεκινούν ξανά αυτή την εβδομάδα.
Αύριο έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών για έναν νέο γύρο σύντομων διαπραγματεύσεων σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δύο επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τη φορολογία των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνει στην θέσπιση κλίμακας που θα φορολογεί με χαμηλό συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και έτσι θα είναι δικαιότερο από το σημερινό των δύο συντελεστών. Παράλληλα, αναμένεται να διευθετηθεί και το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων. Η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησής τους στις εφορίες δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα που δεν εισπράττονται έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο ίδιος και το επιτελείο του αναζητούν τη νέα ρύθμιση που θα προστατέψει τους ιδιοκτήτες από φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα που δεν εισπράττουν.
Ανοικτό στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι και το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Ο Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς το δικαιότερο προκειμένου να πληρώνουν περισσότερο αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και υψηλής εμπορικής αξίας.
Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα αφορούν το 2016 προκειμένου να μετασχηματισθεί σε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ενώ τώρα, ως γνωστόν, φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αναμένεται δε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συμπεριλάβει και την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο εξωτερικό.
Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο ΤΑΧΙS ως και την ερχόμενη Πέμπτη. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη ως και το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, έσοδα τα οποία θα ενσωματωθούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Από σήμερα εξάλλου, όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα διαπιστώσουν ότι το επιτόκιο της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 5% από 3% . Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο και αφορά οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: