Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ο Μοσκοβισί ψάχνει "έξυπνη αναδιάταξη" του ελληνικού χρέους

Ο Μοσκοβισί ψάχνει "έξυπνη αναδιάταξη" του ελληνικού χρέους

Πρώτη καταχώρηση: 01/10/2015 - 14:40
Τελευταία δημοσίευση: 15:08Οικονομία
Ο Μοσκοβισί ψάχνει έξυπνη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι για το ελληνικό χρέος μπορεί να συζητηθεί «μια έξυπνη αναδιαμόρφωση» αλλά όχι «κούρεμα».
Μιλώντας στην SZ απέκλεισε την ονομαστική απομείωση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι ότι κανείς εκ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup «δεν προτιμά μια απομείωση χρέους.
Επομένως δεν μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε ή να απομειώσουμε ονομαστικά τα ελληνικά χρέη. Όμως μπορούμε να συζητήσουμε για ένα έξυπνο αναδιαμόρφωση», δηλαδή ένα είδος αναδιάταξης του χρέους, διευκρίνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Εξηγώντας τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιου είδους αναδιαμόρφωση, δήλωσε ότι «μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των τόκων. Αν δεν προβούμε σε απομείωση χρέους, κάτι που θεωρώ βέβαιο (σ.σ. ότι δεν πρόκειται να συμβεί), πρέπει να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση του χρέους τόσο ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εκφράστηκε θετικά για την έως τώρα στάση της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «στην Αθήνα υπάρχει η πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων».
Σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτήν την περίοδο η Ευρώπη -που, σημειωτέον, ήταν και το κεντρικό θέμα της συνέντευξής του στην εφημερίδα του Μονάχου- τόνισε ότι «αυτή η κρίση είναι υπαρξιακή για την Ευρώπη». Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ο Πιέρ Μοσκοβισί θεωρεί πιθανό να επιτραπεί στα κράτη της ΕΕ να δημιουργούν προσωρινά περισσότερα χρέη εξαιτίας των πολλών προσφύγων – Πολλές χώρες ζητούν να συμβεί αυτό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, «στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται και εξαιρέσεις σε περίπτωση ασυνήθιστων συνθηκών».
Πηγή: Süddeutsche Zeitung, Deutsche Welle

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: