Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ Γεροβασίλη: Ως «επείγον» τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

Γεροβασίλη: Ως «επείγον» τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Γεροβασίλη: Ως «επείγον» τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με την διαδικασία του "επείγοντος" και όχι του "κατεπείγοντος" θα κατατεθεί στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο στο Ρ/Σ 105,5 στο Κόκκινο.
Σήμερα, είπε, ολοκληρώνεται η κατάθεση, από πλευράς όλων των υπουργείων, των ρυθμίσεων που απαιτούνται και θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα επιμέρους νομοθετήματα συλλέγονται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι στις 15 έως 17 του μηνός και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση. «Το κάθε κόμμα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το ποια θεωρεί αρνητικά, ποια θεωρεί θετικά και να πάρει συγκεκριμένη θέση σε σχέση με το τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι έχουν ψηφίσει τη συμφωνία του καλοκαιριού που καθορίζει και τα βήματα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα κριθεί και η στάση της πάνω στα συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η αποδοχή του νέου προγράμματος έχει ψηφιστεί και από άλλα κόμματα με κριτήριο να αποτραπούν για τη χώρα τα χειρότερα, δηλαδή, η άτακτη χρεοκοπία. «Μ΄ αυτή τη λογική λοιπόν και τα άλλα κόμματα έχουν μερίδιο της ευθύνης πάνω τους, να βγάλουμε τη χώρα γρήγορα και αποτελεσματικά από τα αδιέξοδα. Εν πάση περιπτώσει, θα γίνει ένας διεξοδικός διάλογος, για να δούμε αν πραγματικά αυτό το οποίο εννοούσαν και προεκλογικά, ως «συναίνεση», «ευρείες πλειοψηφίες» στη Βουλή, «συνεργασίες» κ.λπ., έχει κάποιο αντικείμενο ή αν ήταν λόγια τα οποία δεν είχαν κανένα περιεχόμενο», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ήθελε να υπερψηφιστούν κάποια ή όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου και από την αντιπολίτευση.

Για εκλογικό νόμο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει αιτήματα που προβάλλουν τα κόμματα, όπως αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, είπε ότι αποτελεί υποκρισία, κόμματα τα οποία επί 40 χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα και έφτιαχναν πλειοψηφικούς νόμους, να αναφέρονται σε αυτό το θέμα. «Δεν μπορεί σήμερα, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάει για απλή αναλογική. Γιατί δεν την έχει κάνει φέρει τόσα χρόνια; Πάγιο αίτημα της Αριστεράς ήταν η απλή αναλογική και η Αριστερά ήταν αυτή που στάθηκε απέναντι σε όλους αυτούς τους σκληρά πλειοψηφικούς νόμους με το κατάπτυστο σχέδιο του bonus των 50 εδρών. Αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, δεν μπορεί να έρχεται αίτημα και μάλιστα με τη μορφή της απόγνωσης και της απελπισίας τύπου «τι πράγματα είναι αυτά;». Εμείς είμαστε, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι θα μεταρρυθμίσουμε και σε αυτό το επίπεδο, τη χώρα. Και βεβαίως, τα θέματα τα έχει ανοίξει ο Πρωθυπουργός και προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, στις προγραμματικές δηλώσεις, και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει ευρύς διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για ασφαλιστικό

Αναφερόμενη στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι μπροστά μας εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και τα εργασιακά θέματα, τα οποία εκκρεμούν για τον επόμενο μήνα». Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και από την Επιτροπή των Σοφών το πόρισμα και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με σκοπό το Ασφαλιστικό να ψηφισθεί το Νοέμβριο. «Είναι, ξέρετε, από τα θέματα τα οποία είχαν μείνει ανοικτά και διεκδικήσαμε για να μείνουν ανοικτά, προκειμένου να κλείσουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και στο κομμάτι του Ασφαλιστικού και στο κομμάτι των εργασιακών, τα οποία είναι επόμενα βήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για ρύθμιση χρέους

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η κ. Γεροβασίλη αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεθνοποίησε το θέμα, υπογράμμισε ότι όσο πιο καλά και όσο πιο γρήγορα γίνει μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που κατά την άποψη της Κυβέρνησης τα τελευταία πολλά χρόνια δεν είναι βιώσιμο χρέος, τόσο περισσότερο θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες από τα βάρη των μνημονίων. «Επομένως το θεωρούμε σημαντικό, το θεωρούμε κεντρικό ζήτημα, το θεωρούμε εθνικό ζήτημα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε πως γι΄αυτό έχουν δεσμευθεί τα μέρη.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΔΝΤ έχει τους όρους του, ότι αν κάποιο χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο, δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατηρώντας ότι ακόμη και ο Σόιμπλε έχει πει πως το θέμα του χρέους θα πρέπει να συζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: