Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ντομπρόβσκις - Στουρνάρας: Ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους για να μην «κουρευτούν» οι καταθέσεις - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Αναζητούν έντιμο συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια

Ντομπρόβσκις - Στουρνάρας: Ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους για να μην «κουρευτούν» οι καταθέσεις

Ντομπρόβσκις - Στουρνάρας: Ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους για να μην «κουρευτούν» οι καταθέσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Ντομπρόβσκις.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε, για μία ακόμη φορά, πως αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή, τέσσερεις μέρες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ δήλωσε ανώνυμα ότι τα αποτελέσματα των stress test για τις συστημικές τράπεζες ήταν καλύτερα των αναμενομένων.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress test. Μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων.
Η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεακήμερο του Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος στον υπολογισμό του τελικού ποσού των κεφαλαίων που οφείλει να καλύψει η κάθε τράπεζα θα ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ταυτόχρονα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι «κανείς δεν θα παίξει με το bail in».
Αναφορικά με την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, πηγές της ΤτΕ, μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει εκτός Ελλάδας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα υπάρξει λύση και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ως προς τη διαχείριση συνολικά των «κόκκινων» δανείων, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για πλειστηριασμούς κατοικιών», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων, τα οποία θα αντιμετωπιστούν κατά κλάδο και κατά περίπτωση.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Ντομπρόβσκις θα επισκεφθεί το «InnovAthens» - έναν κόμβο καινοτομίας που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επίσκεψη αυτή ο αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.
Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Χθες, Δευτέρα η Αθήνα και η Κομισιόν δημοσίευσαν συμφωνία τεχνικής συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στοχευμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική ανάληψη ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να διεξάγονται αυτές στο πλαίσιο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Είμαι πεπεισμένος ότι με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των επενδύσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ντομπρόβσκις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα είχε συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς - τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο- αλλά και με μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου.
ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016

Καλύτερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress test

Καλύτερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress test

Τα αποτελέσματα των stress test ήταν καλύτερα των αναμενομένων, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος τέσσερεις μέρες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των στρες τέστς. Μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων.
Η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεακήμερο του Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος στον υπολογισμό του τελικού ποσού των κεφαλαίων που οφείλει να καλύψει η κάθε τράπεζα θα ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλλει τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Υπό την προϋπόθεση αυτή και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) μπορούν να αρθούν - όπως εκτίμησε το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ - μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016. Επίσης από το δεύτερο εξάμηνο του επομένου έτους σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι εφικτό η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης.
Αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων το ίδιο στέλεχος της ΤτΕ υπογράμμισε ότι ο νέος Νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια των νοικοκυριών. Υποστήριξε ωστόσο ότι μετά τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η Black Rock, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα κλαδικά όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, βρίσκεται στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, με κυριότερο θέμα στην ατζέντα του την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα, ο κ. Ντομπρόβσκις προειδοποίησε, πάλι, πως αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τότε υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται το προσεχές Σάββατο στις 11.30 το πρωί.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Αναζητούν έντιμο συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναζητούν έντιμο συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια

Αμετακίνητος στη σκληρή στάση, που επί της ουσίας μεταφέρει τις πιέσεις των δανειστών στην Αθήνα, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου. Τις θέσεις αυτές εξάλλου είχε παρουσιάσει νωρίτερα στις συναντήσεις του με τους υπουργούς που χειρίζονται τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές και συγκεκριμένα τους Γ. Σταθάκη, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Κατρούγκαλο.
Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική, αναφέροντας ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησε τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς τη χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος. Επισήμανε πως όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές, ενώ υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.
Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει αμέσως μετά την αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου και σίγουρα εντός του έτους. Η σκληρή αυτή θέση του Ντρομπρόβσκις απογοήτευσε την ελληνική πλευρά, διότι περίμενε αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Προσφυγικό σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα χορηγήσει στην Ελλάδα 5,9 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισή του.
Υποδεχόμενος τον κ. Ντρομπρόβσκις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς «έχει κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα», σχολιάζοντας πως «οι στιγμές είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα έχετε όλα τα δεδομένα».
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το Προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Ε.Ε. και από τους Θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.
«Κόκκινα» δάνεια 
Την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων, σκληρών και χωρίς χρονικό περιθώριο, για το καυτό θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς σηματοδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο Λετονός αντιπρόεδρος στη διάρκεια χθεσινών συναντήσεων που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς επίσης και ό,τι απαιτείται «συνεπής εφαρμογή του προγράμματος».
Σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτό των πλειστηριασμών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Έχουμε διαφορετικές απόψεις, για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα».
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι «η ελληνική πλευρά όταν εννοεί έντιμο συμβιβασμό, εννοεί την υιοθέτηση της γνωστής πρότασης για τη θέσπιση συγκεκριμένων ορίων που θα εξαιρούν από τους πλειστηριασμούς το 74% των περιπτώσεων της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση δέχτηκε την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη αλλά και την καθιέρωση εισοδηματικών, περιουσιακών ορίων, καθώς και ύψος οφειλών. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι αυτή που θα πρέπει να προχωρήσει».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο εξήγησε και πάλι ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και για αυτό απαιτείται η υιοθέτηση της πρότασης της κυβέρνησης».
Σε δηλώσεις του ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε και αυτός για συμβιβαστική λύση, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα υποχωρητικός: «Η διαφορά που έχουμε στο θέμα αυτό, είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία που θα προσφέρεται. Ξέρετε πως η άποψη των θεσμών και της Κομισιόν είναι πως θα πρέπει στην περίπτωση των κόκκινων δανείων να προστατευθούν τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει βούληση να βρούμε μια λύση συμβιβαστική, η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και έχουμε αντιμετωπίσει και με άλλα κράτη-μέλη και πρέπει να σας πω ότι στην περίπτωση των κόκκινων δανείων η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο. Η δουλειά στο επίπεδο αυτό θα συνεχιστεί και είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μ. Σάλλας: «Οχι» στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
Κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τάχηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς σημείωσε ότι οι πλειστηριασμοί είναι κοινωνικά άδικοι και πως παράλληλα προκαλούν ζημία στις τράπεζες. Ο κ. Σάλλας και στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον των πλειστηριασμών, ενώ αξίζουν υπενθύμισης τα προγράμματα της Τράπεζας Πειραιώς για όσους δανειολήπτες ενέπτιπταν στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015 περί ακραίας φτώχειας. Ο κ. Σάλλας είπε ότι «για να μην πάμε στο άλλο άκρο, θα μπορούσε όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την πρώτη κατοικία.
Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση». Επιπλέον, ερωτηθείς για την επιμονή της τρόικας όσον αφορά τους πλειστηριασμούς απάντησε ότι πιστεύει ότι η «επιδίωξή τους είναι ο περιορισμός του ''ηθικού κινδύνου'' (moral hazard)». Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα για την Τράπεζα Πειραιώς, απάντησε ότι: «Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της. Με δεδομένο το ισχυρό αυτό ενδιαφέρον, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν με βάση το βασικό σενάριο του stress test».
Διαφορετικές απόψεις
«Έχουμε διαφορετικές απόψεις, για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
Μεσαία τάξη
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο εξήγησε και πάλι ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και γι' αυτό απαιτείται η υιοθέτηση της πρότασης της κυβέρνησης». Σε δηλώσεις του ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε και αυτός για συμβιβαστική λύση, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα υποχωρητικός.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Ντομπρόβσκις: Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για τα «κόκκινα δάνεια»

Ντομπρόβσκις: Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για τα «κόκκινα δάνεια»

Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που γίνονται για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική στήριξη», σημειώνοντας «ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό, και πρέπει όλες οι πλευρές να βρουν λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα».
«Η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης προχωρά, παραμένουν κάποια ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα «κόκκινα δάνεια», όπως και άλλα θέματα, ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, συζητούνται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ετοιμάσει νομοθετική πρόταση μέχρι τέλους του έτους, για την διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.
Το θέμα των κόκκινων δανείων, έθεσε νωρίτερα η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής συνεδρίασης και καλωσορίζοντας τον κ. Ντομπρόφσκις, εκ μέρους όλων των βουλευτών.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου, εκανε λόγο για «ιδιαίτερα επώδυνα προαπαιτούμενα», σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία και ανησυχία στη χώρα για το θέμα των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι « όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας».
«Δεν πρέπει στο όνομα κάποιων δανειοληπτών, να καταργηθεί το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη προστασίας και του ελληνικού κράτους και της ΕΕ. Πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη. Θεωρούμε ότι θα σας βρούμε πολύτιμο συμπαραστάτη σε αυτό. Όπως έχετε δείξει και άλλες φορές μαζί με τον κ. Γιούνκερ,στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που είναι κεντρικό καθήκον της ΕΕ για τις χώρες που πάσχουν από ακραία φτώχια. Πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Κατά τα άλλα, ο κ. Ντομπρόφσκις, μίλησε για σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τόνισε ωστόσο την άμεση ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση.
«Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν οι τεχνικές δεσμεύσεις που καλύπτουν πολλούς τομείς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το πώς η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει όλες οι πλευρές να κινηθούμε άμεσα τους επόμενους δύο μήνες», τόνισε ο κ. Ντρομπρόφσκις.
Για τo ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι θα εξεταστεί μετά την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι παρότι, το «Eurogroup» δεν κάνει λόγο για ονομαστική περικοπή του χρέους, ωστόσο, μπορεί όπως είπε, να εξεταστεί ως προς τα χαμηλά επιτόκια ή τον χρόνο ωρίμανσης του για 20 περίπου χρόνια, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του.
«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος και πληρώνει λιγότερα από ότι η Πορτογαλία ή Ιταλία. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτει κάποιες ανησυχίες, μόλις δούμε ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς, θα αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα», ανέφερε.
Απαντώντας στις αναφορές των βουλευτών της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο κ. Ντομπρόφσκις, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές, ώστε, όπως είπε, να υλοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά.
«Αυτή είναι η πρόθεση μας. Πρέπει όμως και από ελληνικής πλευράς να γίνουν πολλά, εμείς θα βοηθήσουμε, δεν θα το κάνουμε όμως μόνοι μας», πρόσθεσε.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε πάντως ως προς την δυνατότητα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για το προηγούμενο πρόγραμμα.
«Υπάρχουν ορισμένα έργα που ίσως δεν υλοποιηθούν. Θα δούμε ποια θα περάσουν στην επόμενη φάση. Δεν ξέρω να πω συγκεκριμένα μεγέθη. Σημαντικό είναι να αποφύγουμε την κατάσταση η Ελλάδα να επιστρέψει ποσά που έχουν ήδη εκταμιευθεί, εφόσον τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό μπορεί να ανάγεται σε πολύ σημαντικά ποσά, αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως διευκρίνισε, για να γίνει επέκταση στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ώστε να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, χρειάζεται αναθεώρηση του κανονισμού και είναι δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία.
«Θα απαιτούσε αλλαγή στο κανονισμό αυτό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει. Εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες χώρες, όμως αυτό απαιτεί αναθεώρηση του κανονισμού. Δεν υπάρχει πολιτική ομοφωνία, για αυτό και αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Υπάρχει περιορισμένη ευελιξία, θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες διότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση και ομοφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 , τονίζοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε με τις ελληνικές αρχές για αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία γιατί μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις».
«Υπάρχει περισσότερος χρόνος , οι πόροι είναι διαθέσιμοι, υπάρχει ευκαιρία να επωφεληθούμε τα μέγιστα, υπάρχουν δυνατότητες να κάνουμε κάτι με τα νέα κοινοτικά κονδύλια», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης, διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο, ενώ, απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, που ρώτησε γιατί δεν έχει μπει σε εφαρμογή από το 2011 που είχε εγκριθεί, το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων μέσω δορυφόρων, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η πρόταση αυτή.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε επιτεθεί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κατηγόρησε ότι «φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις χιλιάδες αυτοκτονίες» και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία ούτε του χρέους, ούτε της λαθρομετανάστευσης .
«Τα μέτρα αυτά που έχουν επιβληθεί είναι παράνομα. Στόχος τους δεν είναι η διάσωση αλλά η καταστροφή της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός συντριπτικά βρίσκεται απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ούτε αποικία χρέους ούτε αποικία λαθρομεταναστών. Η υφαρπαγή από τοκογλυφικά funs των κατοικιών των ελλήνων θα σημάνει κοινωνικό πόλεμο στην Ελλάδα. Είναι «casus belli», ανέφερε χαρακτηριστικά.
'Αμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Τώρα ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος τους εκπροσωπεί».
Λίγο αργότερα, και πριν κλείσει τις εργασίες της η Επιτροπή, η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε εκ μέρους της Βουλής συγνώμη από τον κ. Ντρομπρόφσκι, για την «προκλητική επίθεση που δέχθηκε από την Χρυσή Αυγή».
Όπως τόνισε, «η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το Κανάλι της Βουλής θεωρώντας ότι είναι ευκαιρία για να στείλει τα μισαλλόδοξα μηνύματα της στον ελληνικό λαό.
«Η ελευθερία της έκφρασης έχει και τα όρια της», συμπλήρωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
« Να ζητήσω συγνώμη. Λυπάμαι που ακούστηκαν αθλιότητες από εκπροσώπους κομμάτων με ιδεοληπτικές εμμονές που είναι στα πρόθυρα της παραφροσύνης», σχολίασε από την πλευρά του και ο βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ - ΣΤΑΘΑΚΗ

Χάσμα με Ντομπρόβσκις για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Χάσμα με Ντομπρόβσκις για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

του Χρήστου Κολώνα
Έντιμο συμβιβασμό αναζητούν κυβέρνηση και θεσμοί στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους υπάγονται στο νόμο Κατσέλη.
Αυτό έκαναν γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλαντις Ντομπρόβσκις μετά από τη μεταξύ τους συνάντηση που είχαν το πρωί όπως και μετά από τη συνεργασία που είχε ο κ. Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, πέραν των άλλων, έδειξε πεπεισμένος πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχής. Κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα αναθερμάνει την πραγματική οικονομία.
Οι δύο πλευρές στη διάρκεια των συναντήσεών τους συζήτησαν το πρόβλημα των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ αλλά και για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και για το συνταξιοδοτικό.
Στο θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στόχος είναι να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός, ενώ ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για διαφορά ανάμεσα στα δύο μέρη και ιδίως στο ζήτημα πόσο ευρεία θα είναι η προστασία. Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη θέση της Ευρ. Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ότι πρέπει να στηρίζονται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.
Στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο δημοσιονομικό μέτρο μπορεί να αναζητήσει ισοδύναμο μέτρο αλλά χωρίς να υποσκάπτει τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ακόμη ότι "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί για να εξυπηρετηθεί ο ελληνικός λαός", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντρομπρόβσκις θα συναντηθεί στη συνέχεια με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής.
Στις 15:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί της αρχικά προγραμματισμένης για τις 14:00. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα (09:30) και στις 10:45, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στην Τεχνόπολη-Γκάζι.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: