Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Νέα αυτοκριτική του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Νέα αυτοκριτική του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 01/10/2015 - 20:15
Τελευταία δημοσίευση: 01/10/2015 20:15Οικονομία
Νέα αυτοκριτική του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Επιχειρώντας μία έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο Ελληνικό Πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράφει μία σειρά παραλείψεις, που –όπως αναφέρει σε έκθεση του- πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον.
Συγκεκριμένα διαπιστώνει «την ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Οι αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η αλλαγή στάσης της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Τμήματος αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνη, όπως και ο όρος εκ μέρους του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση, αποδεικνύουν ότι τα λάθη του ελληνικού προγράμματος έγιναν μάθημα για τα στελέχη του Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα. Ενώ όφειλαν με βάση τα λάθη που τώρα παραδέχονται να κάνουν αλλαγές και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, δυστυχώς δεν θα το πράξουν.
Η δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Λόγω αυτού έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Προστίθεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Τονίζεται ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής». 

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: