Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Οι δύο στόχοι του Τσακαλώτου στο Eurogroup

Οι δύο στόχοι του Τσακαλώτου στο Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: 05/10/2015 - 09:48
Τελευταία δημοσίευση: 10:07Οικονομία
Οι δύο στόχοι του Τσακαλώτου στο Eurogroup
Σε δυο βασικούς άξονες επιδιώκει συμφωνία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση του Eurogroup το μεσημέρι.
Με τους ευρω-ομολόγους του θα πρέπει να συμφωνηθεί η σειρά υλοποίησης των 48 προαπαιτούμενων μέτρων αλλά και το χρονοδιάγραμμα.
Ιδιαίτερο βάρος πέφτει από τους δανειστές στο δεύτερο σκέλος αφού όπως λένε η «εφαρμογή» των μνημονιακών δεσμεύσεων θα κρίνει τα πάντα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετέχει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο χέρι.
Οι Βρυξέλλες συνδέουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επιτυχή αξιολόγηση με την εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ ευρώ, τα οποία είναι πιθανό να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη μεσημεριανή συνεδρίαση του Eurogroup ελπίζοντας να αποσπάσουν το “ok” για την απελευθέρωση δύο υποδόσεων 2 και 1 δισ ευρώ ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση ακόμα 5 δισ ευρώ αμέσως μετά την αξιολόγηση προκειμένου τα χρήματα αυτά να ξεμπλοκάρουν τα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά και να ξεκινήσει η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Επίσης οι Βρυξέλλες συνδέουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επιτυχή αξιολόγηση με την εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ. ευρώ, τα οποία είναι πιθανό να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup θα κρίνει και την ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Πιθανόν είναι τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια να έρθουν αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν τον έλεγχο για τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες και οι επικεφαλής να έρθουν αργότερα ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: