Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

SPIEGEL «Βόμβα» από ΔΝΤ: Σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις - Κίνδυνος να μπλοκαριστεί η δόση

SPIEGEL

«Βόμβα» από ΔΝΤ: Σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις - Κίνδυνος να μπλοκαριστεί η δόση

«Βόμβα» από ΔΝΤ: Σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις - Κίνδυνος να μπλοκαριστεί η δόση

Έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο καταγράφει σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».
Σύμφωνα με προδημοσίευση άρθρου του γερμανικού Der Spiegel, στην εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λόγω των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ταμείου, ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος. Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η νέα χρηματοδότηση, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, στην εσωτερική ανάλυση αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά, ενώ τονίζεται πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση.
Όπως αναφέρει η έκθεση, ο λόγος της καθυστέρησης είναι οι πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ακόμη πως οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος, ενώ υπογραμμίζεται ότι η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο. Μέχρι τότε -προσθέτουν- ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, ενώ και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.
Σε άλλη έκθεσή του μάλιστα, το ΔΝΤ προβαίνει και στη δική του αυτοκριτική, παραδεχόμενο λάθη, παραλείψεις αλλά και καθυστερήσεις στον χειρισμό των πακέτων διάσωσης και την εφαρμογή τους. Σημειώνει ωστόσο πως η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη του Ταμείου για το 2016, καθώς καλείται να καταβάλει το ποσό των 7.5 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: