Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διευρύνεται η πυραμίδα της ανισότητας xrima_evro.jpg

Διευρύνεται η πυραμίδα της ανισότητας

xrima_evro.jpg

Χρήμα ευρώTo πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει πια το 50% του πλούτου των νοικοκυριών
Οι πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι, συσσωρεύοντας όλο και πιο πολλά και αφήνοντας στην «άλλη όχθη» ψίχουλα, διαπιστώνει η Credit Suisse στην τελευταία της έκθεση, Global Wealth Report, για τον παγκόσμιο πλούτο.
Η έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη, σε βαθμό διαστροφής, συσσώρευση του πλούτου του πλανήτη σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ, από την άλλη, σημαντικές ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι γυναίκες ή οι μειονότητες, φτωχοποιούνται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών του πλανήτη παραμένει σήμερα πάνω τα 250,1 τρισ. δολάρια – επίπεδο που ξεπέρασε το 2013.
Το 50% αυτού όμως κατέχει πλέον μια απειροελάχιστη ομάδα του παγκόσμιου πληθυσμού – το πλουσιότερο 1%.

Υπερπλούσιοι

Οι πλουσιότερες χώρες το 2015
Μέσα σε αυτήν την ομάδα υπερπλουσίων υπάρχει μάλιστα μια ακόμη πιο πλουσιότερη «κάστα» η οποία αποτελείται μόλις από περίπου 120.000 άτομα.
Οι ιδιώτες αυτοί έχουν στα χέρια τους σήμερα πλούτο τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων έκαστος.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και η απέναντι όχθη. Περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 71% των ενηλίκων του πλανήτη είχαν στα μέσα του 2015 ατομικό πλούτο μικρότερο των 10.000 δολαρίων.
Ακόμη ένα δισεκατομμύριο ενηλίκων ή το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πλούτο μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων.
Οι δύο αυτές τάξεις -5,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν συνολικό πλούτο μόλις 39 τρισ. δολαρίων.
Αντίθετα ο συνολικός πλούτος της κορυφής της πυραμίδας, μόλις 34 εκατομμύρια ενήλικες ή το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού (που έχουν τουλάχιστον από ένα εκατομμύριο δολάρια έκαστος) είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος στα 112,9 τρισ. δολάρια (ή αλλιώς το 45,2% του παγκόσμιου πλούτου).
Η πυραμίδα της ανισότητας
Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη ότι ο πλούτος της μεσαίας τάξης αυξήθηκε με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι των υπερπλουσίων.
Η εξέλιξη αυτή αντιστρέφει την προ κρίσης τάση, που έδειχνε ότι το μερίδιο της μεσαίας τάξης στον συνολικό πλούτο του πλανήτη παρέμενε σχετικά σταθερό διαχρονικά.
Και βέβαια ενισχύει τη διαπίστωση της περσινής έκδοσης της έκθεσης ότι η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου διευρύνθηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου μετά την κρίση του 2008.
Η μεσαία τάξη πάντως θα συνεχίσει να μεγαλώνει στις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως σε αυτές της Ασίας.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι, σύμφωνα πάντα με την Credit Suisse, αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα και στις κοινωνίες.
Τέλος, η έκθεση παρατηρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου συνεχίζει να συγκεντρώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αν και η αύξησή του στις αναδυόμενες αγορές ήταν εντυπωσιακή.
Ειδικά στην Κίνα, όπου από την αρχή αυτού του αιώνα πενταπλασιάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: