Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ 200% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2016 Διετή ύφεση και ανάκαμψη το 2017 βλέπει ο ΟΟΣΑ - ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ «Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα - - «Παζάρι» για τις 100 δόσεις

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

«Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα - - «Παζάρι» για τις 100 δόσεις

Στο σενάριο για τα τέλη κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010 και τα οποία προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους τώρα θα προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών
Στο σενάριο για τα τέλη κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010 και τα οποία προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους τώρα θα προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών

«Κλειδώνουν» τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει το «παζάρι» με τους δανειστές για την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Εκτός από το ακανθώδες ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη ρύθμιση των 100 δόσεων απομένουν άλλες περίπου 10 δράσεις, για τις οποίες όμως δεν εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να «κολλήσουν» την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας θέλει την κατάργηση των μηδενικών τελών για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ενώ εγκαταλείφθηκε η σκέψη για την επιβολή τέλους ακινησίας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Το τελευταίο σενάριο που συζητείται προβλέπει για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν ανά χιλιόμετρο, να προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών.
Σε αυτό το σενάριο, τα νέα τέλη κυκλοφορίας για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα αντιστοιχούν στο μισό των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου του 2010. Σε ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών (πριν τον Νοέμβριο του 2010) τα ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας είναι 240 ευρώ. Για ένα καινούργιο 1.400 κυβικών (μετά την 1η Νοεμβρίου 2010) αν οι εκπομπές ρύπων του είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά. «Ατέλεια» ισχύει και για τα υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα άσχετα με το έτος κυκλοφορίας. Με το προτεινόμενο σενάριο, για αυτής της κατηγορίας αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, τα τέλη θα αυξηθούν σε 120 ευρώ. Το σενάριο αυτό ισχύει για τα αυτοκίνητα τα οποία απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας. Για τα αυτοκίνητα τα οποία επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας με βάση το σύστημα των ρύπων, δεν αποκλείονται αλλαγές στην κλίμακα, με αυξήσεις στα υψηλότερα κλιμάκια.
ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 
Για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο). Η πρόταση εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το κατά πόσο αποδίδει τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας, δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε, επιχείρημα το οποίο επικαλούνται παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας με «κλειδωμένο» συντελεστή 30%. Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η Αθήνα προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.
Η πρόταση αυτή υπήρχε στα πλάνα της κυβέρνησης από τον προηγούμενο Μάρτιο. Τότε, είχε υπολογιστεί ότι τα έσοδα από το άνοιγμα της αγοράς του online στοιχήματος θα μπορούσαν να φθάσουν ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό πάντως που είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα υψηλό από παράγοντες της αγοράς. Πρακτικά, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς καθώς, ως γνωστόν τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν λάβει προσωρινές άδειες 24 εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού. Από αυτές τις εταιρείες, πάντως, ελάχιστες συνεχίζουν να λειτουργούν.
Ρύθμιση 100 δόσεων 
Οι δανειστές έχουν ζητήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων να χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη και όχι εντός 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου για την νέα οφειλή.
Η Αθήνα αντιπρότεινε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερών ανάλογα με την πορεία και της οικονομίας.
Κανένα νομικό πρόβλημα
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας, δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε, επιχείρημα το οποίο επικαλούνται παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η Αθήνα προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.
Σύγχυση για την εγκατάσταση POS σε επιχειρήσεις
Σύγχυση προκάλεσε χθες σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές μια απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εγκατάστασης συσκευών πληρωμής με κάρτες (POS).
Η απόφαση του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα προέβλεπε ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί με αντικείμενο την επεξεργασία κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και για τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών δύναται να παραδώσει το σχετικό πόρισμα έως και ένα χρόνο αργότερα από την αρχική προθεσμία (αντί για τέλος 2015 στο τέλος 2016). Το απόγευμα η ΓΓΔΕ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωσή της για να υποστηρίξει ότι το πόρισμα έχει ήδη παραδοθεί και ότι παρατείνεται μόνο η διάρκεια παρακολούθησης της εφαρμογής του. Δηλαδή η συγκεκριμένη απόφαση δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος από τις αρχές τους 2016. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου η πρώην γενική γραμματέας δημοσίων κ. Κ. Σαββαϊδου είχε εκδώσει απόφαση με την οποία συγκροτούσε ειδική Επιτροπή για να επεξεργασθεί και να μελετήσει θέματα που αφορούν στην:
• υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet)
• της αποδοχής καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών
• της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS)
• την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις ΔΟΥ.
• την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών γορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Λίγες ημέρες προθεσμία στην Ελλάδα έδωσαν οι Θεσμοί

Λίγες ημέρες προθεσμία στην Ελλάδα έδωσαν οι Θεσμοί

Διορία έως το τέλος της εβδομάδας έδωσε χθες το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, για να κλείσει όχι μόνο τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα-«αγκάθια» που συνδέονται με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των τραπεζών, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκταμίευση ποσού έως 10 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των μέτρων αυτών θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε το  EuroWorkingGroup να συνεδριάσει -το αργότερο- στις αρχές της επόμενης  εβδομάδας και να εξετάσει αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των 10+2 δισ. ευρώ.
«Για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προορίζονται μέχρι και 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον πληρούνται οι συμφωνηθέντες όροι», τονίζεται στο ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup.
Λίγες ημέρες προθεσμία στην Ελλάδα έδωσαν οι Θεσμοί
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προχωρά ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, αλλά πρέπει αυτή την εβδομάδα να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα». Όπως είπε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην διοίκηση των τραπεζών και στα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υπάρξει μια συνεδρίαση του EuroWorking Group στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μια συνεδρίαση του ΔΣ του ESM (υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης) προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα.
Για τις εκκρεμότητες αυτές ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός κ. Τσακαλώτος έδωσε
υποσχέσεις ότι θα κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά.
Π. Μοσκοβισί 
Θετικό κλίμα μετέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως το 80% των προαπαιτούμενων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει ένα 20% στο οποίο η διαβούλευση είναι σε θετική κατεύθυνση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να κάνουν «σημαντική προσπάθεια» για να λυθούν τα «ακανθώδη» ζητήματα. «Είμαστε σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επεσήμανε και εκείνος το θέμα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας
ότι «ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ρίξουν χρήματα στην αγορά». Αναφορικά με τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, είπε πως γίνεται ακόμη «έντονη συζήτηση» και επεσήμανε ότι πρέπει  να βρεθεί μια λύση η οποία αφενός θα προστατεύει του πλέον ευάλωτους πολίτες, που είναι προτεραιότητα όλης της ευρωζώνης αφετέρου δεν θα δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους να εκμεταλλεύονται το πλέγμα προστασίας για την κοινωνική συνοχή.
Κλ. Ρέγκλινκ 
Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες προκειμένου να εκταμιευθούν τα νέα ποσά, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις ελληνικές
τράπεζες είναι λιγότερο αρνητικά από ότι αναμενόταν και συνεπώς το πρόγραμμα του ESM είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. Το πρόγραμμα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και εν τέλει θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, πρόσθεσε. Όπως πρόσθεσε, τα 10 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, σημείωσε.
Ευκ . Τσακαλώτος 
Ο χρόνος στην Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερος καθώς τα πράγματα βελτιώνονται και έρχονται μπροστά θέματα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Όπως είπε «είμαστε λίγο πιεσμένοι γιατί η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο περιμέναμε και υπό αυτή την έννοια είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα και έτσι κάποια θέματα που θα λύναμε αργότερα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα».
Σημείωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρίγωνο που αποτελούν ανακεφαλαιοποίηση-διακυβέρνηση
τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα έως την ερχόμενη Δευτέρα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβε-
βαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή
του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. ευρώ της
προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην  Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση
του EuroWorkingGroup, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται πως οι εξελίξεις μετά το
Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Εξοδος στις αγορές  
Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τους F.T. «Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές» τιτλοφορείται άρθρο των Financial Times που αναφέρουν ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επανασυνδεθεί με τις διεθνείς αγορές.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους
δανειστές τον περασμένο Ιούλιο και τώρα η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια επιστροφή στις αγορές, που θα
μπορούσε να έρθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016. Πηγή που επικαλούνται οι FT αναφέρει ότι η επιστροφή στις αγορές «εξαρτάται από μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, πλην όμως έχουν γίνει
ήδη συζητήσεις».

ΣΤΟ 200% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2016

Διετή ύφεση και ανάκαμψη το 2017 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Διετή ύφεση και ανάκαμψη το 2017 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Διετία ύφεσης για την ελληνική οικονομία προβλέπει –λίγες ημέρες μετά την Κομισιόν- ο ΟΟΣΑ, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος, 1,2% το 2016 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (+2,1%) το 2017. Οπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού, οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης θα εμφανιστούν «το β’ εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και θα φανούν οι θετικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Η πρόβλεψη για επιστροφή σε τροχιά «βιώσιμης ανάπτυξης που θα προάγει την κοινωνική συνοχή» συνοδεύεται ωστόσο από...αστερίσκους, καθώς «περνά» μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ταχεία και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο και την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα «χτυπήσει κορυφή» στο 200% του ΑΕΠ το 2016 (από 190% φέτος και 181,3% το 2014).
«Ενώ η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για την διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», υπογραμμίζεται στην έκθεση, που επισημαίνει ότι «ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής υπό το νέο πρόγραμμα έχει επιβραδυνθεί, αλλά οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι» Ο οργανισμός υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για άρση των capital controls, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα δάνεια» το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για παραγωγικές δραστηριότητες, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και να μειωθεί το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Διετή ύφεση και ανάκαμψη το 2017 βλέπει ο ΟΟΣΑ
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις   
Ως αναγκαίο στοιχείο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται επίσης η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, με βασικούς άξονες την πάταξη της φοροδιαφυγής και την δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αποκτήσει το φορολογικό σύστημα αναπτυξιακό προσανατολισμό και να καταστεί πιο δίκαιο. «Η βαθμιαία οικοδόμηση ενός σύγχρονου δικτύου κοινωνικής προστασίας και η παροχή κινήτρων για ενίσχυση της απασχόλησης θα είναι απαραίτητες για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας άτομα που βρίσκονταν εκτός επί σειρά ετών», συνεχίζει ο ΟΟΣΑ, «φωτογραφίζοντας» με διπλωματική, ομολογουμένως, γλώσσα τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και περαιτέρω επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας. Περνώντας σε ένα από τα...διαχρονικά αγαπημένα του θέματα, τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων στις οποίες έχει αφιερώσει και ολόκληρη... «εργαλειοθήκη» (πολλά μέτρα της οποίας αποτελούν άλλωστε μνημονιακές δεσμεύσεις), ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι αυτές θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, μνημονεύοντας το άνοιγμα των εναπομεινάντων κλειστών επαγγελμάτων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
Προτάσεις-σοκ για την ενέργεια 
Εκτενή αναφορά –που προξενεί εντύπωση- κάνει ο ΟΟΣΑ στην αγορά ενέργειας, καθώς εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τα τιμολόγια μέσω της περικοπής των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που κρίνονται «υπερβολικά γενναιόδωρες», ειδικά όσν αφορά τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Επισημαίνει ακόμα ότι «απαιτούνται υψηλότερες τιμές για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεσοπρόθεσμα», «φωτογραφίζοντας» έτσι την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ο όχι και τοσο οικολογικός λιγνίτης, ενώ ζητά «μεταρρυθμίσεις για να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο ενέργειας». Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού σημειώνουν πάντως ότι οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν με ήπιο τρόπο για να αμβλυνθούν βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, που θα επιβαρυνθούν περισσότερο για την ενέργεια που χρησιμοποιούν. Δεν διευκρινίζουν όμως πώς μπορούν να δρομολογηθούν οι «ήπιες» αυξήσεις, ενώ πρέπει να εφαρμόζονται παράλληλα και δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα...
Χαμηλώνει ο πήχυς για την παγκόσμια ανάπτυξη
Μεγάλα «αγκάθια» η καθίζηση του παγκοσμίου  εμπορίου και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
Η καθίζηση του παγκοσμίου εμπορίου, συνεπεία της προσγείωσης του κινεζικού «δράκου» και της επι
βράδυνσης άλλων αναδυόμενων οικονομιών σκιάζουν τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ που στην εξαμηνιαία έκθεσή του χαμήλωσε τον πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 2,9% φέτος και στο 3,3% το 2016, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 3% και 3,6% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο.
Ο οργανισμός πάντως εκτιμά ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η μείωση της ανεργίας θα δώσουν ώθηση στις αναπτυγμένες οικονομίες των χωρώνελών του, αντισταθμίζοντας εν μέρει την επίπτωση της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι από τις πιο «εύρωστες» χώρες του Οργανι-
σμού, με τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να διαμορφώνεται στο 2,5% φέτος (έναντι
εκτίμησης για 2,6% τον Σεπτέμβριο). Ο οργανισμός θεωρεί ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των
επιτοκίων του δολαρίου τον Δεκέμβριο, αλλά προειδοποιεί ότι ο εξορθολογισμός της νομισματικής πολιτικής πρέπει να γίνει «με προσεκτικά βήματα». Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017.
«Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις θα πρέπει να 'χτίσουν' πάνω στην ανάκαμψη που ξεκίνησε από την ΕΚΤ,
προκειμένου να δημιουργήσουν έναν οικονομικό δυναμισμό με μεγαλύτερη διάρκεια», σχολίασε η επι-
κεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν. «Ένα κατακερματισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα
με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλά επίπεδα χρέους σε νοικοκυριά και εταιρείες δημιουργεί εμπόδια στο νέο δανεισμό και μειώνει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης», συμπληρώνει. Τέλος, όσον αφορά την Κίνα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 6,5% το 2016 και στο 6,2% το 2017 (από 6,8% φέτος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: