Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πέφτουν οι φόροι σαν το χαλάζι στον προϋπολογισμό του 2016 - Φόροι 46 δισ. και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος


Πέφτουν οι φόροι σαν το χαλάζι στον προϋπολογισμό του 2016

Πρόσθετους φόρους άνω των δύο δισ. ευρώ το 2016. Ποιος θα τους πληρώσει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κλείσει με τους δανειστές τη 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα.
peftoun-oi-foroi-san-to-xalazi-ston-proupologismo-tou-2016
 

Βγαίνοντας λαβωμένη από τη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο καταθέτοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.
Το προσχέδιο, προέβλεπε 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την άμεση φορολογία και περίπου 24,9 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία κάτι που σημαίνει ότι το 2016 θα έπρεπε να πληρώσουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους
Σε λίγες ώρες, μέσω της εισηγητικής έκθεσης θα αποκαλυφθεί ο τελικός «λογαριασμός» του ασφαλιστικού (δηλαδή οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στις συντάξεις για το 2016) αλλά και ένα βαρύ πακέτο από φόρους μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ συγκριτικά με το 2015.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιέχει σημαντικές διαφορές στο σκέλος των εσόδων συγκριτικά με το προσχέδιο ενώ σημαντικά αυξημένο αναμένεται να είναι το κονδύλι της άμεσης φορολογίας. Το προσχέδιο, προέβλεπε 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την άμεση φορολογία και περίπου 24,9 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία κάτι που σημαίνει ότι το 2016 θα έπρεπε να πληρώσουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο κονδύλι να εμφανιστεί τελικώς αυξημένο. Αυτό που θα πρέπει να φανεί στη συνέχεια είναι το ποιος θα πληρώσει τον… λογαριασμό.
Μέσα στην ημέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κλείσει με τους δανειστές τη 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα στην οποία θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι της επόμενης χρονιάς. Έτσι, μέσα στο επόμενο 20ήμερο, αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:
  • Φορολογία εισοδήματος. Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
  • Φορολογία αγροτών. Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017
  • Tυχερά παιχνίδια. Επέκταση της φορολόγησης των μεικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια (GGR), ύψους 30%, στα παιχνίδια VTL που αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016
  • Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)
  • Ναυτιλία. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου
  • Επίδομα θέρμανσης. Καλύτερη στόχευση της επιλεξιμότητας ώστε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016
  • Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος
  •  Εισφορά αλληλεγγύης. Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος  της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος
  •  Φοροαπαλλαγές. Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωσή των εξαιρέσεων από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες
  •  Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων , συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς
  •  Έλεγχοι στην έδρα. Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου
  •  Προκαταβολές φορολογικών διαφορών. Επιβολή, εφόσον είναι νομίμως δυνατόν, της προκαταβολικής είσπραξης σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών
  •  Τεκμήρια. Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων)

Φόροι 46 δισ. και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Ριζικές αλλαγές στον φόρο εισοδήματος.
foroi-46-dis-kai-allages-sti-forologia-eisodimatos
 
Έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 καθώς έως τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα του προγραμματισμένου Eurogroup το κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή.
Τις τελικές προετοιμασίες, θα αναλάβει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος μετά την ορκωμοσία θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΛΚ, έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη του προσχεδίου το οποίο εκτός από τους στόχους για την επόμενη χρονιά, θα αποτυπώνει και τα αναθεωρημένα μεγέθη του εκτροχιασμένου φετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2016, προγραμματίζεται να εισπραχθούν φόροι της τάξεως των 45-46 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2015, προέβλεπε για φέτος ότι οι φόροι θα ξεπερνούσαν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού (λόγω τριών εκλογικών αναμετρήσεων, της αβεβαιότητας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τα capital controls και φυσικά της ύφεσης) έχει ρίξει έξω τα φορολογικά έσοδα τα οποία ήδη στο 8μηνο αποκλίνουν κατά περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ του στόχου.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το τελευταίο τετράμηνο είναι γεμάτο από φόρους και νέα μέτρα, τότε εκτιμάται ότι τα φετινά έσοδα από φόρους θα προσεγγίσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, το 2016, προγραμματίζεται να φέρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από φόρους.
Από πού θα αντληθούν αυτοί οι πρόσθετοι φόροι δεδομένου ότι για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ –άρα και μικρότερα εισοδήματα- που οδηγεί και σε μικρότερη φορολογητέα ύλη;
Ήδη έχουν ψηφιστεί μέτρα τα οποία προγραμματίζεται να αποδώσουν από το νέο έτος. Από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ προγραμματίζονται πρόσθετα έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αν και ο στόχος προϋποθέτει ότι θα αποδώσουν μέτρα (ή ισοδύναμα) τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση Περίπου 250 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδώσει η αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης ενώ αναμένονται πρόσθετα έσοδα από την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις (από το 26% στο 29% αλλά και από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις μικρομεσαίες εταιρείες (από το 55% φέτος στο 75%). Περισσότεροι φόροι έχουν προγραμματιστεί επίσης από την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών αλλά και από την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ενοίκια.
Ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά κεφάλαια και για την επόμενη χρονιά θα είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεδομένου ότι η εισπρακτική απόδοση θα πρέπει και πάλι να διαμορφωθεί στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ερχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Για εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματοςπροετοιμάζεται το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως ανέφεραν πριν από λίγο ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας πριν από λίγο στους δημοσιογράφους, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο μείωσης των ανισοτήτων και καλύτερης κατανομής του δημοσιομικού βάρους μέσα από την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος. Ουσιαστικά άνοιξε θέμα αλλαγής των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς διαφοροποιούνται με βάση την πηγή του εισοδήματος ενώ προανήγγειλε και επανεξέταση των εξαιρέσεων από τη φορολογία. «Έχουμε ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια για την επανεξέταση των φόρων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να παραμείνουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου ενώ υποστήριξε ότι έχει ήδη προετοιμαστεί η υπουργική απόφαση που επιφέρει χαλάρωση τωνcapital controls κυρίως για τις επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: