Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ Ακόμη 24 ώρες αγωνίας για τις τράπεζες - Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Ακόμη 24 ώρες αγωνίας για τις τράπεζες - Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση

Ακόμη 24 ώρες αγωνίας για τις τράπεζες - Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση

Μπορεί η συγκυρία να παραμένει αρνητική -ασφαλώς οι διεθνείς αγορές καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν μία νέα πραγματικότητα που καθόρισαν οι Τζιχαντιστές στο Παρίσι- ωστόσο οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα προσφέρουν αποδόσεις λένε οι ειδικοί, που εξακολουθούν να θεωρούν πως, παρά το γενικότερο κλίμα, θα καταφέρουν να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Προϋπόθεση για επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση συνεχίζει να αποτελεί η συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, που φαινομενικά έχει «κολλήσει» στο κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων. Ομως και οι δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν κανένα θέμα να χαλάσει τη διαδικασία για τις τράπεζες, καθώς το κόστος από μία τέτοια εξέλιξη προβλέπεται τεράστιο όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Ετσι σε έναν ελιγμό βάσει του οποίου πρέπει να κερδηθεί ένα ακόμη 24ωρο οι θεσμοί κρίνουν πως δεν υπάρχει ανάγκη ενός ακόμη Eurogroup για να δοθεί η έγκριση αλλά αρκεί η συμφωνία σε επίπεδο EuroWorkinGroup ώστε να επισφραγίσει το «καλώς έχει» σε ότι αφορά το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που θα ελευθερώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (τμήμα τους θα χρησιμοποιηθεί για όσα κεφάλαια δεν αντλήσουν οι τράπεζες από τους ιδιώτες και τα οποία αφορούν το ακραίο σενάριο των stress tests).
To EuroWorkinGroup έχει οριστεί για αύριο Τρίτη ενώ την ίδια ημέρα και οι τράπεζες σκοπεύουν -εφόσον ληφθεί το κπράσινο φως από τους θεσμούς- να κλείσουν και τα βιβλία προσφορών τους.
Οι διεθνείς επενδυτές βρίσκονται έτοιμοι να τοποθετηθούν (έχουν ήδη πραγματοποιήσει προεγγραφές) και αναμένουν την τελική συμφωνία για την εκταμίευση των κεφαλαίων τους.
Με δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάϊσεμπλουμ, έσπευσε να γνωστοποιήσει τη διαδικασία σε μία κίνηση αποκατάστασης των ισορροπιών αλλά και εκδήλωσης καλών προθέσεων. Αλλωστε η οποιαδήποτε ένταση στην παρούσα φάση κατά την οποία κυριαρχούν για τις αγορές τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι δεν θα ήταν καθόλου βοηθητική για την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών.
Κύκλοι της Κομισιόν παρατηρούν πως αν και τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, εκπεφρασμένη πρόθεση των θεσμών είναι να κλείσουν και μάλιστα να κλείσουν σύντομα.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν πλήρως γεφυρώσει το χάσμα που τους χωρίζει στα κόκκινα δάνεια που αποτελούν την κύρια αν όχι τη μόνη αιτία για την οποία οι τράπεζες παρουσίασαν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Και καθώς η ύφεση θα συνεχιστεί θεωρείται δύσκολο να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως παραμένει η διάσταση απόψεων σχετικά με τα κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αν και απ´ ότι φαίνεται οι δύο πλευρές έχουν σε αυτό το θέμα καλύψει μεγάλο μέρος της διαδρομής και δεν πρόκειται να τα χαλάσουν στο μικρότερο τμήμα της.
Ομως εκεί που υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων.  Οι δανειστές επιθυμούν να είναι ελεύθερη η μεταβίβαση αυτών σε funds  τόσο για τα υπερήμερα δάνεια επιχειρήσεων (και μικρών και μεσαίων) όσο και κόκκινα δάνεια φυσικών προσώπων. 
 
Τι κάνουν οι τράπεζες
Σε ότι αφορά τις τράπεζες οι διεργασίες στο εξωτερικό συνεχίζονται.
Οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς πραγματοποίησαν το διήμερο που προηγήθηκε τις γενικές τους συνελεύσεις.
Το σημερινό περιβάλλον, έτσι όπως προδιαγράφεται καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση, υποστήριξε o πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ράπανος κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.
Η ελληνική οικονομία απέδειξε κατά την πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης ότι διαθέτει αντοχές και αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του ρυθμού της οικονομίας θα έρθει ταχύτερα απ’ ότι προβλέπεται και σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ.
Με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων και τη σταδιακή άρση των capital controls προσδοκάται ότι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη  των επενδυτών και θα μπούμε σε τροχιά επανόδου των καταθέσεων σημείωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank . Για το θέμα των κόκκινων δανείων ο κ. Ράπανος είπε πως η νέα νομοθεσία θα συμβάλει καθοριστικά στην απελευθέρωση ρευστότητας μέσω της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους ασυνεπείς, αλλά έχοντες, ότι πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους. 
Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα, εντός του 2015 ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν, σε περίπτωση που πάει από 1/1/2016 και μετά, οι καταθέσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Πρόσθεσε ακόμη πως η οικονομία  πρέπει να στηριχθεί  με κάθε μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: