Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η φοροδιαφυγή στο… κελί 33 με τον νέο νόμο

Η φοροδιαφυγή στο… κελί 33 με τον νέο νόμο

Η φοροδιαφυγή στο… κελί 33 με τον νέο νόμο
Οι αλλαγές στο ποινολόγιο με τον νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε στις 17.10.2015, έφεραν και αλλαγές στις παραβάσεις που θεωρούνται εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, εγκλήματα φοροδιαφυγής θεωρούνται όσα αναφέρονται στις παρακάτω περιπτώσεις:
Α. Η αποφυγή πληρωμής φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων εταιριών και φόρου πλοίων, που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ανά έτος και ανά είδος φόρου. Το αδίκημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 έτη. Στην περίπτωση που τα ποσά υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ, επιβάλλονται ποινές κάθειρξης.
Β. Η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, ποσού άνω των 50.000 ευρώ ετησίως και η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση των λοιπών παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων τελών και εισφορών, ποσού άνω των 100.000 ευρώ, ανά έτος και ανά είδος φόρου.  Το αδίκημα επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 έτη. Στην περίπτωση που τα ποσά υπερβαίνουν τις 100.000 και 150.000 ευρώ, αντίστοιχα, επιβάλλονται ποινές κάθειρξης.
Γ. Η έκδοση ή αποδοχή πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, εκτός κι αν τα πλαστά ή τα εικονικά στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη φοροδιαφυγής των παραπάνω περιπτώσεων, οπότε ο δράστης τιμωρείται μόνο ως αυτουργός η συμμέτοχος. Να σημειώσουμε ότι καταργήθηκαν όλα τα μέχρι 17.10.2015 ισχύοντα πρόστιμα για έκδοση ανακριβών, πλαστών, εικονικών και τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Αν η αξία των εικονικών υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ, η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον 1 έτος. Αν η αξία των εικονικών υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, η ποινή είναι κάθειρξη έως 10 έτη.
Δ. Ο νέος νόμος επιβάλλεται και σε παλαιές ποινές στην περίπτωση που διατάξεις του είναι ευνοϊκότερες για τους παραβάτες φορολογούμενους.
Συνεργοί
Με την ψήφιση των νέων διατάξεων του Ποινολογίου, άλλαξε η διατύπωση της διάταξης που καθιστούσε άμεσα συνεργούς στα εγκλήματα φοροδιαφυγής, τους προϊστάμενους των λογιστηρίων και τους υπογράφοντες τη δήλωση ως πληρεξούσιοι.
Ποιο συγκεκριμένα ως άμεσα συνεργός τιμωρείται: «Ο εν γνώσει υπογράφων ανακριβή φορολογική δήλωση ως πληρεξούσιος, καθώς και όποιος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εν γνώσει συμπράττει ή προσφέρει άμεση συνδρομή στην τέλεση φορολογικών εγκλημάτων».
Πάντως, δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που οι λογιστές-φοροτεχνικοί, και όχι μόνο -δεδομένου ότι οι διατάξεις καταλαμβάνουν και άλλα διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων- θεωρούνται ως συνυπεύθυνοι, με βάση το νέο ποινολόγιο και τιμωρούνται και αυτοί με το ίδιο πρόστιμο, με το οποίο τιμωρήθηκε και η επιχείρηση.
Σύμφωνα με το άρθρο 60 Ν. 4174/2013 «Κάθε πρόσωπο που παρεμποδίζει ή αποπειράται να παρεμποδίσει τις ενέργειες και την εκτέλεση καθηκόντων της Φορολογικής Διοίκησης ή υποθάλπει ή υποκινεί άλλο πρόσωπο ή συνεργεί με άλλο πρόσωπο για τη διάπραξη παράβασης του Κ.Φ.Δ. υπόκειται στα ίδια πρόστιμα που υπόκειται ο φορολογούμενος».
Γίνεται κατανοητό, βεβαίως, ότι η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, θα δυσκολέψει τη δουλεία των συναδέλφων φοροτεχνικών και, ειδικά, των λογιστικών γραφείων, που θα βρεθούν κατηγορούμενοι για αδικήματα που δεν γνώριζαν και δεν μπορούσαν να ελέγξουν, μιας και δεν βρίσκονται στην επιχείρηση και απλώς συγκεντρώνουν τα παραστατικά μία-δυο φορές το μήνα ή και το τρίμηνο.
Λείπει η θέληση
Σύμφωνα με την παράγραφό 5 του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010, (ΦΕΚ Α' 58/23-04-2010) «Επιτρέπεται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας, συναρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η δημοσίευση του ΑΦΜ, του αντικειμένου των εργασιών, της ημερομηνίας έναρξης και λήξης εργασιών και της επαγγελματικής εγκατάστασης των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, καθώς και κάθε φυσικού προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα…».
Η σχετική διάταξη δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και λογιστές, να μην έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν τα τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους έχουν εκδοθεί από υπαρκτές επιχειρήσεις ή αν είναι πλαστά, εικονικά.
Η συνυπευθυνότητα είναι σημαντική για τη πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως το κράτος πρέπει να δίνει όλα τα όπλα στις επιχειρήσεις και στους άμισθους υπαλλήλους του, τους λογιστές φοροτεχνικούς, ώστε να μπορούν να ελέγχουν εκείνες τις εταιρίες, που βασικό τους επάγγελμα είναι να γεμίζουν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια την αγορά.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: