Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μειώθηκαν 40% τα ενοίκια των κατοικιών στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας

Μειώθηκαν 40% τα ενοίκια των κατοικιών στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κατακόρυφη είναι η πτώση των ενοικίων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για γραφεία και καταστήματα. Η πτώση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η οικονομική ύφεση και η κάμψη της κατανάλωσης έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων, οδηγώντας προς τα κάτω τόσο τις τιμές πώλησης όσο και τις τιμές ενοικίασης.
Αρχής γενομένης από την αγορά κατοικίας, τα ενοίκια καταγράφουν πλέον πτώση που ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο από το 2011, όταν και ξεκίνησε η μείωση των τιμών ενοικίασης, μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επί της ουσίας εκμηδενίστηκε η αύξηση των ενοικίων που είχε σημειωθεί από το 2000 έως το 2011 και η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 43% κατά μέσον όρο. Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη στην Αττική, όπου, με βάση στοιχεία από μεσιτικά γραφεία, προκύπτει ότι μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά 7-8% κατά μέσον όρο, παρά την εκδήλωση υψηλότερης ζήτησης για ενοικιάσεις.
Στο κέντρο της Αθήνας

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη πτώση έχουν καταγράψει τα ενοίκια στα διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας. Στα εν λόγω διαμερίσματα, οι τιμές ενοικίασης έχουν μειωθεί κατά 50% ή και ακόμα περισσότερο από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ακίνητα μεγάλης ηλικίας και επιφάνειας έως 60-70 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μια γκαρσονιέρα μπορεί να νοικιαστεί ακόμα και έναντι 100-150 ευρώ τον μήνα, ενώ ένα δυάρι θα κοστίσει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές περί τα 150-200 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τις προδιαγραφές του ακινήτου.

Οπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, όσο υποχωρεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, τόσο θα μειώνονται και οι τιμές ενοικίασης. Αλλωστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι θα εισπράξουν τα οφειλόμενα, παρά να συμφωνήσουν σε ένα υψηλότερο τίμημα που όμως δεν θα εισπραχθεί ποτέ. Πάντως, όπως τονίζει η Alpha Bank σε σχετική της ανάλυση, παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μειώσεως των ενοικίων, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών ενοικίων μειώθηκε οριακά κατά 0,6% σε 90,3 μονάδες, από 90,8 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφειακών χώρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το διάστημα από τις αρχές του 2010 έως το τέλος του 2014, το κόστος ενοικίασης γραφείων μειώθηκε κατά 29,3%. Μόνο κατά το 2014, η πτώση των ενοικίων άγγιξε το 10%. Η μικρότερη πτώση καταγράφεται και πάλι στην Αθήνα με 6,9%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση των τιμών ενοικίασης γραφείων στη Θεσσαλονίκη με 8,3% και την υπόλοιπη Ελλάδα με 13,9%.
Αντίστοιχα, στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, η ΤτΕ αναφέρει ότι η μείωση των τιμών ενοικίασης αγγίζει το 34%.
Στο μεταξύ, ενώ στα αυτοκίνητα ο οδηγός έχει την ευχέρεια να καταθέσει τις πινακίδες και να απαλλαγεί από τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μπορεί να μηδενίσει τη φορολογική επιβάρυνση, ό,τι και να κάνει. Και μηδέν εισόδημα να αποδίδει το ακίνητο, ο ΕΝΦΙΑ θα καταλογιστεί (με μοναδική εξαίρεση τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία, που απαλλάσσονται του φόρου μόνο αν έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ).
Ο ΕΝΦΙΑ
Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες; Μια λύση που τους έχει απομείνει είναι να διακόψουν την ηλεκτροδότηση και να δηλώσουν το ακίνητό τους ως «κενό». Τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι σε αυτήν τη λύση έχουν καταφύγει οι ιδιοκτήτες 1,4 εκατομμυρίων ακινήτων. Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης;

• Να μην πληρώνει τα δημοτικά τέλη αλλά και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

• Να απαλλάσσεται από τα τεκμήρια διαβίωσης.

• Εκπτωση η οποία όμως δεν ξεπερνάει το 20% επί του ΕΝΦΙΑ. Αυτή την έκπτωση εξασφάλισαν φέτος όχι περισσότεροι από 200.000 ιδιοκτήτες. Η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και σε αυτά που δεν πήραν τελικώς την έκπτωση φόρου δικαιολογείται σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαιτίας της λανθασμένης συμπλήρωσης είτε του Ε9 είτε του Ε2, τη μη συμπλήρωση του αριθμού του ρολογιού της ΔΕΗ, κ.λπ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: