Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Νέος κύκλος πιέσεων από τους Θεσμούς - Ζητούν να δίνεται μόνο το 60% όσων βγαίνουν στη σύνταξη και μέχρι τα 65 έτη

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Νέος κύκλος πιέσεων από τους Θεσμούς - Ζητούν να δίνεται μόνο το 60% όσων βγαίνουν στη σύνταξη και μέχρι τα 65 έτη

Νέος κύκλος πιέσεων από τους Θεσμούς - Ζητούν να δίνεται μόνο το 60% όσων βγαίνουν στη σύνταξη και μέχρι τα 65 έτη

Της  Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Σάββατο, εντείνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, έως το Σάββατο να έχουν κλείσει όλα, ώστε το αργότερο έως τη Δευτέρα να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup, να αποδεσμευθούν τα 10 + 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και να βελτιωθεί το κλίμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Χθες, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα «αγκάθια» που εκκρεμούν από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, όπου κυριαρχούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια και αναζητείται επώδυνος συμβιβασμός.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις θέτοντας, με το «καλημέρα», και θέμα ασφαλιστικού. Ζήτημα που περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Πληροφορίες, που διαψεύδει πάντως το υπουργείο Εργασίας, ήθελαν στο τραπέζι να έχει τεθεί σενάριο χορήγησης μόνο του 60% της σύνταξης έως μία ηλικία και η χορήγηση της πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση των 65 ετών, ενώ «κλειδώνει» η ενοποίηση των ταμείων.
Πλειστηριασμοί 
Συμβιβαστική λύση αναζητούν κυβέρνηση και Θεσμοί για το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η τελευταία πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο που κλιμακώνεται έως τις 280.000 για μια τετραμελή οικογένεια. Η μεγάλη μάχη ωστόσο αφορά κυρίως τα εισοδηματικά κριτήρια, με την Αθήνα να φέρεται πως θέτει ως όριο τις 34.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και τους δανειστές να επιμένουν το όριο να διαμορφωθεί πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας. Για την εξεύρεση συμφωνίας η κυβέρνηση φέρεται να συζητά ο χρόνος προστασίας της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα τρία έτη.
100 δόσεις 
Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και αναζητείται λύση μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την υπαγωγή σε αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα αλλάξει, με την κυβέρνηση να εμμένει στη «γραμμή άμυνας» των 30 ημερών, από την ώρα που θα κοινοποιηθεί ειδοποιητήριο για την ύπαρξη νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής, ως κριτήριο απώλειας της ρύθμισης.
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προτείνει να μειώνεται το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 20 ημέρες εντός του επόμενου εξαμήνου και σε 10 ημέρες μετά από ένα έτος.
ΦΠΑ στην εκπαίδευση 
Για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προκρίνεται η λύση της επιβολής ειδικού τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο και σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα προωθείται το σχέδιο επιβολής ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο). Η πρόταση εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για το κατά πόσο αποδίδει τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση.
«Αγκάθι» η κατάρτιση του προϋπολογισμού
Στα ανοικτά «μέτωπα» είναι και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Εκεί θα πρέπει να προσδιοριστούν νέα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017. Εν τω μεταξύ χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, υποστήριξε πως το «κλειδί» της επιτυχίας του νέου προγράμματος είναι οι χαμηλότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς δημιουργείται δημοσιονομικός «χώρος» της τάξης του 7,25% του ΑΕΠ.
Για την περιστολή της  συνταξιοδοτικής δαπάνης
Καταβολή ακόμη χαμηλότερων συντάξεων ζητούν οι δανειστές
Περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της καταβολής ακόμη χαμηλότερων συντάξεων ζητούν οι δανειστές μετά το μπλόκο στις πρόωρες και την ενοποίηση των ταμείων σε ένα για την κύρια ασφάλιση και ένα για την επικουρική. Μολονότι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκος διέψευσε ότι συζήτησε χθες με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών το σενάριο χορήγησης μόνο του 60% της σύνταξης έως μια ηλικία, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει «ανοικτό» το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το οποίο θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό. Και αυτό, γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα συμφωνηθούν για την κύρια και την επικουρική αποτελούν το «κλειδί» για την άμεση εξοικονόμηση πόρων τόσο από τις νέες συντάξεις όσο και από τις ήδη καταβαλλόμενες (μέσω του επανϋπολογισμού τους). Οι εκπρόσωποι των Θεσμών σημείωσαν ότι θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, περιορίζοντας τα ήδη ασφυκτικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να λάβει τις τελικές αποφάσεις και μάλιστα χωρίς να έχει στα χέρια της σχετική αναλογιστική μελέτη.
Γ. Γάτος
Nέες πιέσεις στις τιμές των μετοχών
Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο
Συνεχίσθηκε και χθες η ταλαιπωρία του ελληνικού χρηματιστηρίου με επίκεντρο και πάλι τις τραπεζικές μετοχές, ως συνέπεια του κλίματος ασάφειας που επικρατεί στην παρούσα φάση και επηρεάζει τη χρημαστιστηριακή αγορά. Οι διαμορφούμενες ωστόσο τιμές στο Χρηματιστήριο επηρεάζουν με τη σειρά τους και το ύψος της τιμής στο οποίο τελικώς θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί στην παρούσα φάση και το μείζον ζήτημα.
Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οποιαδήποτε καλή είδηση για τις εξελίξεις των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών, θα τύχει θετικής υποδοχής από το Χρηματιστήριο.
Βεβαίως, οι χθεσινές πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών δεν ήταν αντίστοιχες με εκείνες των προηγούμενων ημερών, ωστόσο υπήρξαν αρκετά έντονες.
Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε πτώση (4,86%) η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,76%, της Εθνικής κατά 8,16%, της Eurobank ενισχύθηκε κατά 4% και της Πειραιώς επίσης κατά 4,65%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χθες μεταξύ 675,22 και 664,73 μονάδων κλείνοντας στις 667,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,64%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 38 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.

Δεν υπάρχουν σχόλια: