Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τα τελευταία μέτρα… ως την ανακεφαλαιοποίηση

Τα τελευταία μέτρα… ως την ανακεφαλαιοποίηση 

Πρώτη καταχώρηση: 17/11/2015 - 07:24
Τελευταία δημοσίευση: 08:14Οικονομία
Τα τελευταία μέτρα… ως την ανακεφαλαιοποίηση
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Στα τελευταία μέτρα, ως την αποδέσμευση προς χρήση των 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, έχει επιτευχθεί καθοριστική πρόοδος σε πολλά θέματα τις τελευταίες ημέρες και έχουν κλείσει όλα τα σημαντικά ζητήματα.
Κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν σημαντικό ότι συμφωνήθηκε η νομοθεσία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κομμάτια της νομοθεσίας που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών, δύο δηλαδή από τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση.
Για τις Βρυξέλλες, η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων και όχι απλώς η συμφωνία αρχών και τρόικας είναι καθοριστική, όπως και σε κάθε αξιολόγηση.
Την περασμένη Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, είχε προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη όταν απαντώντας έγκαιρα σε ερώτηση του real.gr έλεγε πως κομμάτι της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που αποτελούν προϋπόθεση της σύνταξης έκθεσης συμμόρφωσης είναι και η νομοθέτηση.
Αξιωματούχος που μίλησε χθες βράδυ στο real.gr επεσήμανε δε ότι “όπως πάντα πρέπει να ξέρουμε τι ψηφίστηκε, τι τροπολογίες, τι προσθήκες πέρασαν αν πέρασαν μαζί με το νόμο και πως μεταφράζονται όλα αυτά από τα ελληνικά”.
Την φράση “πρέπει να ξέρουμε ότι κρατάμε τα ίδια χαρτιά” την είχε αποτυπώσει πρώτη φορά άλλωστε ο ίδιος το 2012 σε έναν άλλο μαραθώνιο με την τότε ελληνική κυβέρνηση.
Σε γενικές γραμμές πάντως, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε και η Χάγη ανησυχεί με την νέα καθυστέρηση. Κύκλοι του περιβάλλοντος Ντάισελμπλουμ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής τη σύγκλιση του EWG την Τρίτη (σήμερα) αφενός γιατί αυτό έλεγε η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, αφετέρου θα αποτελούσε και ένα χρονικό ορόσημο πίεσης.
Παρόμοιο ρόλο παίζει σήμερα η φημολογία για νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή ή Δευτέρα (23/11). Προς το παρόν πάντως χρόνος υπάρχει.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: