Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Νέος γύρος για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Νέος γύρος για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών. Τα «παζάρια» για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς.
neos-guros-gia-kokkina-daneia-kai-pleistiriasmous
 
Ακόμη και ο χθεσινός μαραθώνιος διαβουλεύσεων που διήρκεσε περισσότερες από 17 ώρες –με ένα διάλειμμα περίπου τριών ωρών ώστε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να «φρεσκάρει» τις κόκκινες γραμμές της σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν στάθηκε αρκετός για να γεφυρωθεί η απόσταση που μας χωρίζει με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό αλλά και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να γίνει πολύ δύσκολη η ζωή των «μπαταχτσίδων» είναι αφόρητες και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική λύση θα προβλέπει πολύ αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίας για την προστασία της κύριας κατοικίας.
Το βέβαιο είναι ότι το περιβάλλον που θα δημιουργούν μόλις… πέσουν οι υπογραφές θα γίνει ασφυκτικό για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις. Και χιλιάδες κατοικίες θα κινδυνεύσουν να βγουν στο σφυρί και επιχειρηματικά δάνεια θα μετοχοποιηθούν και τα distress funds θα αναλάβουν δράση επί ελληνικού εδάφους. Αυτό που παζαρεύει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή είναι απλώς η …έκταση του φαινομένου.

Η κύρια κατοικία

Στο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της κύριας κατοικίας, η υπόθεση έχει ως εξής: όποιος ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, έχει τη δυνατότητα αν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, να εξαιρέσει την κύρια κατοικία του από τον πλειστηριασμό (σ.σ οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει στην κατοχή του ρευστοποιείται ούτως ή άλλως).
Η μάχη γίνεται για τα κριτήρια. Η ελληνική πλευρά, θέλει να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτεί περίπου το 60% των δανειοληπτών. Πώς θα γίνει αυτό; Με εισοδηματικό κριτήριο περίπου στα 30-32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και με αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας η οποία θα ξεκινάει από τις 150.000-180.000 ευρώ για τον εργένη και θα καταλήγει έως και τις 250.000-280.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια (σ.σ το όριο θα κλιμακώνεται κατά 50.000 ευρώ για τον παντρεμένο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία παιδιά).
Μια …μικρή νίκη βρίσκεται προ των πυλών: δεδομένου ότι πλέον στο νόμο Κατσέλη εντάσσονται και οι οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, το ενδεχόμενο να μπει όριο συνολικών οφειλών θα πέταγε εκτός χιλιάδες δανειολήπτες. Φαίνεται τελικώς ότι όριο συνολικών χρεών δεν θα υπάρξει.
Που όμως υπάρχει η διαφορά; Στα όρια. Οι δανειστές δεν θέλουν το 60% των δανειοληπτών θα προστατεύεται ούτως ή άλλως.Επιθυμούν το δίχτυ ασφαλείας να υπάρχει μόνο για το 30% των φτωχότερων νοικοκυριών και για το υπόλοιπο 30% να ισχύουν αυστηρότατα κριτήρια, επανέλεγχοι κλπ.
Χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περάσει και «ποιοτικά κριτήρια»: δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας σε κάποιον ο οποίος μπορεί μεν να μην πληροί τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά από την άλλη προκύπτει ότι έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου του αλλά η οικονομική συγκυρία ήταν αυτή που τον οδήγησε στο να μην εξυπηρετεί το δάνειό του.
Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να γίνει πολύ δύσκολη η ζωή των «μπαταχτσίδων» είναι αφόρητες και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική λύση θα προβλέπει πολύ αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίας για την προστασία της κύριας κατοικίας.
Το ότι θα εντάσσεται κάποιος στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι θα απαλλάσσεται και από την υποχρέωση εξυπηρέτησης των οφειλών του. Θα πρέπει να καταβάλλει κανονικά δόση στην τράπεζα αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα αποφασίζει το δικαστήριο. Για τους υπόλοιπους που δεν θα εντάσσονται, οι δρόμοι θα είναι δύο: ή απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας ή πλειστηριασμός με τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις (σ.σ εκποίηση με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική κλπ).  

Τα κόκκινα δάνεια

Οι δανειστές επιθυμούν να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση των κόκκινων δανείων σε distress funds. Για την ελληνική πλευρά η πώληση –ειδικά των στεγαστικών- αποτελεί κόκκινη γραμμή ενώ μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.
Η πώληση ενός κόκκινου δανείου από την τράπεζα θα έχει συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένα νοικοκυριό, αν πουληθεί το δάνειό του, θα κληθεί να διαπραγματευτεί με το fund τους όρους αποπληρωμής –υπό την απειλή πάντοτε του πλειστηριασμού- ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα ισχύει κώδικας δεοντολογίας.
Αντίστοιχα, στις επιχειρήσεις, ο κίνδυνος μια εταιρεία, το δάνειο της οποίας θα πουληθεί σε κερδοσκοπικό κεφάλαιο, να πουληθεί «κομμάτι-κομμάτι» είναι ορατός.
Στις δύο σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται νέος γύρος διαβουλεύσεων. Το ζητούμενο πλέον είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι αύριο ώστε στο EWG να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10+2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για αύριο, είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του ESM με στόχο να απελευθερωθούν τα χρήματα για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: