Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Προτάσεις-σοκ στο ασφαλιστικό

Προτάσεις-σοκ στο ασφαλιστικό

Πρώτη καταχώρηση: 12/11/2015 - 10:10
Τελευταία δημοσίευση: 10:10Οικονομία
Προτάσεις-σοκ στο ασφαλιστικό
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - πιστωτών, καθώς παραμένει ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έως το τέλος Νοεμβρίου.
Οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό, σε τεχνικό επίπεδο και όχι με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, γίνονται παράλληλα, στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται και οι συζητήσεις για τα "κόκκινα δάνεια".
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους και ενός ταμείου επικουρικής, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέφτουν προτάσεις για περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πέραν της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πληροφορίες που διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας (σ.σ. o ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Φράγκος διέψευσε ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων), αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα υπολογισμού των συντάξεων, ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 65 ετών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξης, μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών.
Μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το μέτρο θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου οι περικοπές να είναι μεγαλύτερες σε όσους βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη ή θα εφαρμοστεί και για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας.
Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα υποστούν διπλό σοκ, καθώς ήδη, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, προβλέπεται επιπλέον πέναλτι 10% για όσους επιλέξουν την πρόωρη έξοδο, και εν τέλει, θα υποστούν και μείωση 40% της σύνταξης έως τη συμπλήρωση των 65.
Την ίδια στιγμή ως και 17 έτη, σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στους δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν με το 3ο Μνημόνιο.
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τις αυξήσεις που συντελούνται στα όρια ηλικίας στους δημόσιους υπαλλήλους και περιγράφονται αναλυτικά οι κατηγορίες εκείνες εργαζομένων στο δημόσιο που επιβαρύνονται με την αύξηση των ορίων ηλικίας, σταδιακά από 19 Αυγούστου 2015 και μετά.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Σταδιακή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών προωθεί η κυβέρνηση

Πέντε βόμβες στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων

Τρόικα: Λύση εδώ και τώρα για ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και φορολογία


Δεν υπάρχουν σχόλια: