Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Στα μέσα Δεκεμβρίου η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Με οκτώ μεταβλητές η εξίσωση των νέων συντάξεων - Αγκάθι παραμένει το ποσοστό αναπλήρωσης

Στα μέσα Δεκεμβρίου η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Με οκτώ μεταβλητές η εξίσωση των νέων συντάξεων - Αγκάθι παραμένει το ποσοστό αναπλήρωσης
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 07:53
 
UPD:07:53
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Φωτογραφία αρχείου. 
Από την έντυπη έκδοση 
Του Στέλιου Παπαπέτρου 
Στα μέσα Δεκεμβρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπ. Εργασίας.
Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει στην πρώτη φάση του, δηλαδή εντός του επόμενου μήνα, τη συνολική αναδιάρθρωση των βασικών παραμέτρων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας και στη συνέχεια, εντός του 2016, την εξειδίκευση των επιμέρους θεμάτων με υπουργικές αποφάσεις. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο ομόφωνα αποδέχθηκε τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.
EUROKINISSI
 Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας.
Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει ένα από τα κρισιμότερα θέματα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και τόνισε ότι στην παρούσα φάση «δεν θέλουμε να πούμε αριθμούς αναπλήρωσης των συντάξεων για να μην κάψουμε τη διαπραγμάτευση».
Εθνική σύνταξη για όλους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας στην καθιέρωση της εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, την οποία θα λαμβάνουν μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα μπορούν να τη λαμβάνουν όλοι, ακόμη και οι μακροχρόνια άνεργοι.
Πάνω σε αυτή τη σύνταξη θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη του ασφαλισμένου με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα και όχι με βάση το σύστημα των ατομικών μερίδων που είχε προταθεί από την επιτροπή σοφών. Επίσης, συμφωνήσαμε να υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους και μας απασχόλησε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των αποθεματικών, επειδή τα ταμεία σήμερα δεν έχουν αποθεματικά λόγω των καταστρεπτικών επιπτώσεων του PSI και της γενικότερης κακοδιαχείρισης που είχαν υποστεί στο παρελθόν». Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Το ποσοστό αναπλήρωσης
Ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ποσοστό αναπλήρωσης κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά μέσο όρο 65% επί του συντάξιμου μισθού του ασφαλισμένου. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης θα είναι μικρότερο του 65% και θα προσεγγίσει ακόμη και το 60%, χωρίς να αποκλείεται σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις αυτό το ποσοστό να μειωθεί και κάτω από το 60%.
Προς το παρόν είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να αναπτυχθούν σενάρια συγκεκριμένων ποσοστών των μειώσεων, καθώς στα χέρια του υπουργού Εργασίας υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές των ποσοστών αναπλήρωσης που εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι α) η προσδοκώμενη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, β) η εξέλιξη του ΑΕΠ, γ) το ποσοστό ανεργίας, δ) η δημογραφική εξέλιξη σε ηλικίες 55-65 ετών, ε) οι προβλέψεις για τα οικονομικά δεδομένα των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα περιλαμβάνει ορισμένα βασικά κριτήρια, όπως:
  • Υψος συντάξιμου μισθού
  • Πραγματικά έτη ασφάλισης
  • Πλασματικά έτη ασφάλισης
  • Δικαίωμα σε πολλαπλές συντάξεις
  • Ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου
  • Κίνητρα για παραμονή στην εργασία
  • Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
  • Αποθεματικά ασφαλιστικού φορέα
Οι βασικοί άξονες του ν/σχ
  • Ενα ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Ενα ταμείο επικουρικής ασφάλισης κάτω από την «ομπρέλα» του υπάρχοντος Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων με χρονικό ορίζοντα, ο οποίος θα προσδιοριστεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας (εξέλιξη ΑΕΠ - μείωση ανεργίας).
  • Ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με σύνδεση εισφορών - παροχών για το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης.
  • Μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ.
Σε τρεις άξονες η πρόταση της ΕΣΕΕ
Με σημείο αναφοράς την επίδειξη σεβασμού στη «διαδοχή των γενεών» και τη μετάβαση από ένα προβληματικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα σε ένα περισσότερο ανταποδοτικό, η ΕΣΕΕκατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή μια εναλλακτική πρόταση που επεξεργάστηκαν αξιόπιστοι αναλυτές, για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Η πρόταση, ειδικότερα, έχει τρεις βασικούς στόχους:
Α. Τη διατήρηση του καθεστώτος των συνταξιοδοτικών παροχών σε αποδεκτό επίπεδο, με τη μη περικοπή συντάξεων ύψους 1.000 - 1.200 ευρώ και κάτω.
Β. Τον ακριβή αναλογιστικό υπολογισμό των οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν για μια μεταβατική περίοδο 3-5 ετών, έως ότου το νέο σύστημα εξισορροπήσει με την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και τον εκσυγχρονισμό των οργανωτικών και διοικητικών του δομών.
Γ. Τη δεσμευτική ανάληψη από τα δημόσια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης αυτοτελούς αποπληρωμής, εντός 15 έως 20 ετών, του συνόλου των επιπρόσθετων δαπανών που θα απαιτηθούν στη μεταβατική περίοδο των 3-5 ετών. Μόνο έτσι μπορεί να μην αναζητηθούν οι αναγκαίοι πόροι από τους σημερινούς συνταξιούχους και να διασωθούν οι σημερινές συντάξεις. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή όλων στο γεγονός ότι τρεις στους δέκα εργοδότες έμειναν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς το ΙΚΑ.
Πρόσθεσε δε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Οκτώβριο, στη ρύθμιση αυτή έμειναν 84.662 ενήμεροι οφειλέτες, από τους 113.932 που είχαν ενταχθεί μέχρι και τον Ιούλιο. Ο συνολικός αριθμός όσων “έχασαν” τη ρύθμιση μέσω ΙΚΑ και ΚΕΑΟ φτάνει τους 36.000. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι στον ΟΑΕΕεπιπλέον 7.000 εργοδότες έχασαν τον Οκτώβριο τη ρύθμιση. Η ΕΣΕΕ είχε προ τριμήνου επισημάνει ότι το διάστημα μέχρι τα τέλη του έτους χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βεβαρημένο φορολογικά, αφού συμπίπτουν πολλές μηνιαίες υποχρεώσεις, όπως οι δόσεις φόρου εισοδήματος, δόσεις ΕΝΦΙΑ,τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναδρομικοί φόροι και εισφορές, τέλη κυκλοφορίας και ως εκ τούτου ζητεί την ενεργοποίηση της “δεύτερης ευκαιρίας”, προς όφελος όλων και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων που θα χάσουν περίπου 1,2 δισ. από τις απώλειες των ρυθμίσεων...».
Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση αποδομεί το σύστημα ασφάλισης
Σε πλήρη απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ,όπως διαφάνηκε από την ομιλία της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, χθες, σε ημερίδα του «ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Παράλληλα, επέμεινε ότι η πρόταση Τσίπρα, για διάλογο, είναι προσχηματική, υποστηρίζοντας: «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Αναζητεί συνενόχους, συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του».
Η κα Γεννηματά σημείωσε ότι η εισήγηση Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική και η κυβέρνηση της «δήθεν» αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
«Τον Ιούνιο του 2011 στους “αγανακτισμένους” στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι “φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου”. Ομως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας. Δεν θα βρει στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».
Η κα Γεννηματά εξέφρασε την ελπίδα «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση» και προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να αλλάξει τον νόμο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα υδρογονανθράκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: