Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Δείτε την "Επισκόπηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ

Δείτε την "Επισκόπηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ

Πρώτη καταχώρηση: 25/11/2015 - 15:14
Τελευταία δημοσίευση: 25/11/2015 15:14Οικονομία
Δείτε την Επισκόπηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ
Για τον κίνδυνο αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους στηνΕυρωζώνη προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εστιάζει σε τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Πιθανή αύξηση των τιμολογίων αν δεν καταφέρει να εισπράξει τα οφειλόμενα

Στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων απέστειλε η Γερμανία


ΕΚΤ: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας
της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: 25/11/2015 - 13:32
Τελευταία δημοσίευση: 25/11/2015 13:32Επικαιρότητα
Για τον κίνδυνο αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εστιάζει σε τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών:
  • Αύξηση του κινδύνου αδυναμίας απορρόφησης παγκόσμιων σοκ
  • Αδύναμη κερδοφορία για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, εντός ενός περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης και ανισορροπιών
  • Κίνδυνος αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους εν μέσω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης
  • Ραγδαία αύξηση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος
Παρά τους κινδύνους ωστόσο, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μία σειρά παραγόντων, όπως η συρρίκνωση της έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές, η βελτίωση της κερδοφορίας και η αύξηση της αξιοπιστίας.
Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, η χαμηλή κερδοφορία και ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούν τροχοπέδη στην πλήρη ανάκαμψη του κλάδου.
Την ίδια στιγμή, καταλήγει η ΕΚΤ, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που ασκεί καθοδικές πιέσεις στη δανειοδοτική και κεφαλαιακή ικανότητα των τραπεζών.
Για την Ελλάδα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά παραμένουν υψηλές. "Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδα", σημειώνει η έκθεση. "Στην Ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων", προσθέτει η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: