Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ

Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ

Πρώτη καταχώρηση: 13/11/2015 - 12:45
Τελευταία δημοσίευση: 13/11/2015 12:45Οικονομία
Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ
Συνεχίζονται σήμερα (13/11) το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικές πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ νωρίτερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα συζητήσει, παρουσία του πρωθυπουργού, τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Πέρα από τις 100 δόσεις και τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το μεγάλο "αγκάθι" είναι οι πλειστηριασμοί αλλά και η συνολική στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών.
Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως έχουν "κλειδώσει" τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς και πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν κεντρικά.
Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης είχε εμφανισθεί αισιόδοξος πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως είχε πει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο για την αντικειμενική αξία της περιουσίας θα κινείται στις 180.000 ευρώ, ενώ η μεγάλη διαπραγμάτευση γίνεται για το εισοδηματικό κριτήριο.
Την Πέμπτη, σε δημοσίευμά του το ΜΝΙ, επικαλούμενο έγγραφα του Euroworking Group, του Eurogroup και του Ecofin, ανέφερε πως συζητήθηκε πρόταση που περιλαμβάνει επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και ότι ζητήθηκε το πραγματικό ποσοστό όσων θα τύχουν προστασίας να μην υπερβαίνει το 25-30%. Ποσοστό το οποίο με βάση τις τελευταίες ανεπίσημες πληροφορίες που υπάρχουν από την ελληνική πλευρά ανεβαίνει στο 40%.
Η ουσία πάντως είναι όχι τόσο το ποσοστό των οφειλετών που θα προστατευθούν, ίσως ούτε καν τα κριτήρια, αλλά τι θα προβλέπει η διαδικασία και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δανειοληπτών που θα τύχουν προστασίας.
Ένα ακόμη «γκρίζο» σημείο είναι αν η νέα ρύθμιση αφορά τους νέους δανειολήπτες που θα υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη από εδώ και πέρα ή θα πάρει η «μπάλα» και όσους έχουν καταθέσει αίτηση και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Αρμοδίως ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης έχει υποστηρίξει πως η νέα ρύθμιση θα αφορά τις νέες αιτήσεις και όχι τους 130.000 οφειλέτες που έχουν υποβάλλει ήδη σχετική αίτηση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως όσοι οφειλέτες είχαν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί με δικάσιμο μετά από αρκετά χρόνια θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους. Μη υποβολή επικαιροποιημένων στοιχείων επιφέρει για τον οφειλέτη τις συνέπειες της μη ειλικρινούς δήλωσης και απώλεια προστασίας.
Σημειώνεται πως στον νόμο που ψηφίσθηκε το Καλοκαίρι, προβλέπεται πως η υποβολή των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών στη γραμματεία του δικαστηρίου όπου βρίσκεται ο φάκελος του οφειλέτη θα πρέπει να γίνει εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2016.
Επίσης ένα ακόμη «γκρίζο» σημείο είναι πώς θα "κλειδώσει" ο συντελεστής επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει ένα από τα βασικά κριτήρια για την προστασία, που είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα που προκύπτει και μένει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένας οφειλέτης καλύπτει τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου συντελεστή πχ. το πρώτο έτος και με βάση τον συντελεστή του δεύτερου έτους που θα είναι μειούμενος δεν τις καλύπτει. Αν δηλαδή ο συγκεκριμένος δανειολήπτης θα βρεθεί εκτός προστασίας μετά το πρώτο έτος.
Το εισοδηματικό κριτήριο
Επίσης θολό παραμένει τι θα γίνει στην περίπτωση που η υπόθεση του συγκεκριμένου δανειολήπτη εκδικαστεί και καθοριστούν οι δόσεις που πρέπει να πληρώνει και το "κούρεμα" στο δάνειό του ή στις οφειλές του και το δεύτερο έτος με βάση τα εισοδήματά του δεν θα έπρεπε να εντάσσεται στη ρύθμιση.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια κυμαίνεται στα επίπεδα των 30.000 ευρώ, το οποίο θα καθορίζεται με βάση έναν συντελεστή επί τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που ανέρχονται στις 16.160 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο συντελεστής, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας, θα είναι για το πρώτο έτος 1,7, το 2016 θα πέσει στο 1,6 και στο 1,5 το 2017, κατεβάζοντας έτσι το εισοδηματικό κριτήριο στα επίπεδα των 25.000 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση ενός σταθερού συντελεστή στο 1,6 ο οποίος θα ισχύσει όλη την τριετία.
Την ίδια ώρα το όριο, που δέχεται η ελληνική πλευρά, για την αντικειμενική αξία του ακινήτου αυτή έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια και το σύνολο των οφειλών στις 200.000 ευρώ.
Αυτό πάντως που φαίνεται να επιχειρείται είναι να ξεκαθαρίσει η "ήρα από το στάρι", δηλαδή να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία και πρέπει να προστατευθούν και ποιοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύονταν τις διατάξεις του νόμου. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό, το οποίο γνωρίζουν οι Τράπεζες, η Κυβέρνηση, οι δανειστές αλλά και οι Καταναλωτικές Οργανώσεις, πως το 40-50% των οφειλετών που προσφεύγουν στο Νόμο Κατσέλη απορρίπτεται η αίτησή τους.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: