Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ - ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ Σε μια... κουταλιά κρασί «πνίγηκε» η κυβέρνηση

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ - ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Σε μια... κουταλιά κρασί «πνίγηκε» η κυβέρνηση

Σε μια... κουταλιά κρασί «πνίγηκε» η κυβέρνηση

Της Μαρίας Βουργάνα και του Γιώργου Μανέττα
Νερό στο... κρασί της βάζει η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο στο χύμα και εμφιαλωμένο κρασί. Η εμπλοκή φάνηκε από νωρίς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ακόμη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου φέρεται να αντέδρασε έντονα στη σχεδιαζόμενη φορολόγηση του κρασιού, ενώ άλλοι βουλευτές ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη και να αυξηθεί η φορολογία στα αλκοολούχα ποτά.
Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι αν δεν αποσυρθεί η διάταξη θα την καταψηφίσουν στην Ολομέλεια. Τελικά το σχέδιο νόμου έγινε χθες το βράδυ δεκτό κατά πλειοψηφία στις επιτροπές, ωστόσο σήμερα -που συνεδριάζει η ολομέλεια- αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τον φόρο στο κρασί και τα ισοδύναμα για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται σήμερα το βράδυ.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και από τους οινοοπαραγωγούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή ότι το μέτρο επανεξετάζεται και σε συνεργασία με τους Θεσμούς, καθώς και χθες υπήρχαν συζητήσεις του Γ. Χουλιαράκη με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως θα πρέπει να προσδιοριστούν νέα ισοδύναμα μέτρα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται τουλάχιστον δυο προτάσεις, ενώ για να επιτευχθεί συμβιβασμός δεν αποκλείεται ο φόρος να κατέβει στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο, με ταυτόχρονη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υπόλοιπα εισηγμένα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα υπήρξε πρόταση για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, η οποία δεν προχώρησε υπό των βάρος των αντιδράσεων των εταιρειών.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με την επιβολή φόρου στο κρασί και στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους Έλληνες οινοποιούς, τους πράκτορες αλλά και του ΟΠΑΠ. Εκπρόσωποι απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επιτέθηκαν χθες στην κυβέρνηση με «σκληρή γλώσσα» και ζήτησαν την άμεση ανάκληση του μέτρου που -όπως ισχυρίζονται- θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις εργασίες τους.
Μάλιστα, στο θέμα του κρασιού αντίθετος φέρεται να είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγ. Αποστόλου, ο οποίος τόνισε στον υπουργό Οικονομικών πως θα πλήξει την ελληνική παραγωγή, ενώ δεν πρόκειται να αποδώσει τα δημοσιονομικά οφέλη που προσδοκά.
«Επί ποδός πολέμου» έως την ψήφιση του νομοσχεδίου βρίσκονται οι Έλληνες οινοποιοί, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι φάνηκαν να συμμερίζονται τις θέσεις τους. Παρότι επιχείρησαν να δουν και τον κ. Ευκ. Τσακαλώτο για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, τελικώς αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε αυξημένο φόρτο εργασίας. Οι οινοποιοί υποστηρίζουν πως η επιβολή ΕΦΚ στο ελληνικό κρασί 0,40 ευρώ το λίτρο θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο, καθώς θα οδηγήσει σε «εκτόξευση» της τελικής τιμής του προϊόντος και κατ' επέκταση σε περαιτέρω κάμψη της κατανάλωσης. Παράλληλα θα «χτυπήσει» τις ελληνικές εξαγωγές κρασιού που κινούνται ανοδικά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στις ώριμες αγορές του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: