Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Διορθώθηκε το λάθος του αναβαλλόμενου

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διορθώθηκε το λάθος του αναβαλλόμενου

Διορθώθηκε το λάθος του αναβαλλόμενου

Αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή το άρθρο 9 για τις τράπεζες, το οποίο προέβλεπε ότι μπορούν να αναγνωρίσουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έως 31/12/2014, τη στιγμή που το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρείχε τη σχετική δυνατότητα ως την 30ή Ιουνίου 2015. Εφόσον ψηφιζόταν ως έχει, οι τράπεζες κινδύνευαν με απώλεια εποπτικών κεφαλαίων κάτι που δεν συμβαίνει.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καινούριο θεσμικό πλαίσιο για τα προαπαιτούμενα η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου γίνεται σε ανεξάρτητο φορέα, διακριτό από το νομικό πρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου. Η διάκριση αυτή είναι αναγκαία, καθώς το ΤΧΣ έχει οριστεί εγγυητής έναντι του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο) βάσει της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Τούτο σημαίνει πως η περιουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μετοχές τραπεζών και ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές) αποκτούν χαρακτήρα ευρωκρατικό. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο σύστασης και σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών που λαμβάνουν ή έλαβαν στο παρελθόν κρατική ενίσχυση από το ΤΧΣ προβλέπεται η ανάγκη σημαντικής εμπειρίας σε σχετικούς τομείς σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις.
Σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς διαφάνειας δεν πρέπει να διορίζονται σε θέσεις διοίκησης τα λεγόμενα «Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», ενώ τέλος προάγεται η διαφάνεια και η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων με υποχρεωτική δήλωση των οικονομικών διασυνδέσεων του μέλους με το πιστωτικό ίδρυμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των μελών αυτών, αλλά και στην πρόβλεψη εξειδικευμένου και έμπειρου μέλους που θα ασχολείται αποκλειστικά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: