Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Επέκταση του πλαστικού χρήματος

Επέκταση του πλαστικού χρήματος

kartes

Για τα νοικοκυριά η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο
Σχέδιο σταδιακής επέκτασης του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την ηλεκτρονική εφορία.
Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή και σε εκδήλωση του ΣΕΒ οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα προβλέπουν:
  1. Yποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα υποβάλουν δηλώσεις έναρξης δραστηριοτήτων από την 1η-1-2016 και μετά.
  2. Σταδιακή επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες μέχρι 31-12-2015 επιχειρήσεις, ακόμη και σε όσες έχουν ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ή απλώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.
  3. Θεσμοθέτηση ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Στον λογαριασμό αυτό θα εισέρχονται ως έσοδα τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων από ηλεκτρονικές συναλλαγές και e-banking αλλά και τα έξοδα που θα αφορούν επαγγελματικές δαπάνες. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος.
  • Το νέο σύστημα υποχρεωτικών πληρωμών με κάρτες αρχικά θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.).
  • Το σύστημα θα προβλέπει κίνητρα, δώρα αλλά και επιβραβεύσεις, Για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν πλήρη χρήση του συστήματος θα προβλέπεται -σε βάθος χρόνου- η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Για τα νοικοκυριά η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο.
  • Θα τεθούν όρια ηλικίας πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: