Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στα πρόστιμα για φοροδιαφυγή

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στα πρόστιμα για φοροδιαφυγή

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στα πρόστιμα για φοροδιαφυγή
Ηπιότερο καθεστώς προστίμων ισχύει από τις 17 Οκτωβρίου για τις περισσότερες παραβάσεις φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το νόμο 4337/2015. Τα υπέρογκα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων, για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων καθώς επίσης και για αποδοχή εικονικών τιμολογίων αποτελούν παρελθόν!
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Αντικαθίστανται με ένα ενιαίο πρόστιμο 2.500 ευρώ, το οποίο θα είναι επαχθές μόνο για όσες επιχειρήσεις εντοπίζονται να έχουν διαπράξει μικροπαραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση έως και 9 αποδείξεων μικρής αξίας. Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται ακόμη και για μη έκδοση μιας απόδειξης αξίας 0,50 ευρώ!
Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο 4337/2015 και με βάση τα όσα διευκρινίζονται σε σχετική αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκας, από τις 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά:
1) Για την παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, δεν επιβάλλεται πλέον πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ ανά μη εκδοθείσα ή ανακριβώς εκδοθείσα απόδειξη με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ, αλλά ένα ενιαίο διαδικαστικό πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ, ανεξαρτήτως της αξίας και του αριθμού των μη εκδοθεισών ή ανακριβώς εκδοθεισών αποδείξεων.
Η αλλαγή αυτή καθιστά ευνοϊκότερο το καθεστώς για τις επιχειρήσεις που εντοπίζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους, να μην έχουν εκδώσει μεγάλο αριθμό αποδείξεων και επαχθέστερο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει έως και 9 αποδείξεις! Ουσιαστικά, αν μια μικρή επιχείρηση (π.χ. ένα αρτοποιείο ή ένα περίπτερο) εντοπιστεί μετά από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο να μην έχει εκδώσει μία απόδειξη αξίας 0,50 ευρώ θα της επιβληθεί πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς το πρόστιμο θα ήταν 250 ευρώ. Ταυτόχρονα, αν μια μεγάλη επιχείρηση (π.χ. ένα μεγάλο κέντρο νυχτερινής διασκέδασης) εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει 1.000 αποδείξεις αξίας 80 ευρώ η καθεμία θα πληρώσει και πάλι πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα πλήρωνε 30.000 ευρώ!
2) Καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν την επιβολή αυτοτελών προστίμων για τις παραβάσεις της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων, της έκδοσης ή αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων. Τα πρόστιμα αυτά ανέρχονταν σε ποσοστά από 15% έως και 100% της αξίας του κάθε στοιχείου, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.Ταυτόχρονα, όλες οι υποθέσεις φορολογικών ελέγχων στις οποίες έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων, έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων και οι οποίες παρέμεναν εκκρεμείς στις 12 Οκτωβρίου 2015 ρυθμίζονται με εκπτώσεις 20% έως και 50% στα επιβληθέντα πρόστιμα, εφόσον οι ελεγχθέντες φορολογούμενοι:
α) αποδεχθούν ότι διέπραξαν τις συγκεκριμένες παραβάσεις, υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις αποδοχής στις αρμόδιες φορολογικές αρχές έως τις 15 Ιανουαρίου 2016 ή εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ενδικοφανής προσφυγή, εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή από την πάροδο της προθεσμίας σιωπηρής απόρριψής της ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί εμπρόθεσμο ένδικο βοήθημα ή μέσο εκ των ανωτέρω αναφερομένων, εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου.
Στις περιπτώσεις που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά δεν έχει ακόμη συζητηθεί ή έχει συζητηθεί και έχει εκδοθεί προδικαστική απόφαση χωρίς να έχει ακόμη γίνει εκ νέου συζήτηση της υπόθεσης, πρέπει να συνυποβληθεί και σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δικαστηρίου ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί καθώς και δήλωση παραίτησης από το σχετικό δικόγραφο ή δικαίωμα.

β) καταβάλουν, ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης αποδοχής, ή το αργότερο εντός δύο εργασίμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης αποδοχής, το σύνολο της οφειλής που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς. Σε περίπτωση που ο αιτών δεν καταβάλει το σύνολο της οφειλής του εντός της ανωτέρω προθεσμίας, μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή ΓΓΔΕ, με το νέο νόμο 4337/2015: 
- Μειώνονται κατά 16,6% έως 50% ορισμένα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης από τη φορολογική διοίκηση ότι υποβλήθηκαν ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις. 
- Καθιερώνεται νέο καθεστώς προστίμων για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Ειδικότερα, για παραβάσεις σχετικές με τον ΦΠΑ οι οποίες διαπιστώνονται κατόπιν ελέγχου, θα επιβάλλονται πλέον τα ακόλουθα πρόστιμα:
α) Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.
β) Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, κατόπιν ελέγχου, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή την μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
γ) Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.
δ) Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.
- Το πρόστιμο που προβλέπεται σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου,  μειώνεται από το 100% στο 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.
- Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης παρακρατούμενου φόρου θα επιβάλλεται πλέον πρόστιμο ποσοστού 50% επί της διαφοράς του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: