Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Έφθασε η ώρα για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Έφθασε η ώρα για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2015 - 08:25
Τελευταία δημοσίευση: 08:48Οικονομία
Έφθασε η ώρα για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Την άμεση και πλήρη ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών στο ασφαλιστικόσύστημα ζήτησαν χθες οι επικεφαλής του κουαρτέτου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Νέες μειώσεις σε μισθούς ζητά το ΔΝΤ

Προϋπολογισμός 2016 με νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ

'Εφθασε η ώρα για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2015 - 08:08
Τελευταία δημοσίευση: 08:08Επικαιρότητα
'Εφθασε η ώρα για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Της Αργυρώς Μαυρούλη

Την άμεση και πλήρη ποσοτικοποίηση όλων των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα ζήτησαν χθες οι επικεφαλής του κουαρτέτου από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», να εξασφαλίσει μικρό χρονικό περιθώριο έως ότου ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες με τις προτεινόμενες αλλαγές και περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε το οργανωτικό σχήμα του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τη δημιουργία ενός ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρισης και εφάπαξ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στην πρόσκαιρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο τον περιορισμό των δαπανών, κάτι με το οποίο διαφωνεί κυρίως το ΔΝΤ. 
Όσον αφορά την Εθνική σύνταξη (384 ευρώ)  η κυβέρνηση επέμεινε στην καταβολή της χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων σε όλους τους ασφαλισμένους  μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, πιθανότατα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως δεν μπορούν να γίνουν περικοπές συντάξεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι με το  οποίο δεν φαίνεται να διαφωνούν οι δανειστές.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την ερχόμενη Τρίτη, όπου όπως όλα δείχνουν θα  καταγραφεί και πιθανότατα να καθαρογραφεί η τελική κυβερνητική πρόταση.  Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: